InfoFoto: Arhiva

Oružari se vraćaju na posao, Fiat još ne radi

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 21 04 2020

Plaćeno odsustvo zbog epidemije Korona virusa prekinuto je za oko 300 radnika fabrike “Zastava oružje” koji su danas pozvani da se vrate u proizvodnju, rečeno je za agenciju Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike, prenosi Politika. U sindikatu navode da su ti radnici pre svega angažovani da se pripreme uslovi za nastavak proizvodnje u fabrici koja zapošlјava oko 2.500 radnika.

Prema rečima predsednika sindikata Dragana Ilića, tendencija je da će se broj radnika u fabrici uvećavati. On kaže da su svim halama gde se danas radi obezbeđena dezinfekciona sredstva za ruke i obuću, kao i zaštitne maske i rukavice. Ilić je rekao da kao problem vidi prevoz zaposlenih, pošto javni gradski prevoz ne radi.

U fabrici “FCA Srbija” u Kragujevcu, posle plaćenog odsustva, zaposleni od danas koriste preostale dane godišnjeg odmora iz 2019. godine. Posle toga, kako kažu u Samostalnom sindikatu fabrike u Kragujevcu, najverovatnije je da će radnici Fiata ponovo biti na plaćenom odsustvu.

Predsednik sindikata Zoran Marković je rekao Beti da su radnici Fiata uglavnom iskoristili svih 45 dana plaćenog odsustva, što je po zakonu u jednoj kalendarskoj godini.

On kaže da veruje da je kompanija zatražila odobrenje i za dodatno plaćeno odsustvo od Ministarstva za rad, na šta ima pravo, kao i druge firme u Srbiji, dok traje vanredno stanje.

Marković navodi da obnavlјanje proizvodnje u Fiatu u Kragujevcu zavisi od kompanije u Italiji „koja pokreće sve” i da se nada da će planovi i stav „centrale” biti poznati početkom maja.

On kaže da je za sindikat fabrike u Kragujevcu veoma važno da se za povratak radnika u proizvodnju utvrde precizne mere, od nošenja zaštitne opreme do rastojanja među radnicima u proizvodnji.

Izvor: Beta i Politika