Otvoren savremeni CNC trening centar u Srednjoj stručnoj školi

Petak, 15 Mart 2019 14:00Autor: InfoKGFoto: kragujevac.rs

U kragujevačkoj Srednjoj sturčnoj školi svečano je otvoren CNC trening centar u kome će se na najsavremenijim mašinama sa kompijuterskim upravljanjem obučavati mladi od 15 do 35 godina za zanimanje operater mašinske obrade na CNC mašinama. Otvaranjem ovog centra Srednja stručna škola obeležila je 165 godina postojanja, a tim povodom upriličena je i svečana akademija u Muzeju Stara livnica. 

CNC trening centar otvoren je zahvaljujući javno privatnom partnerstvu između škole, lokalne samouprave, kompanija MIND Group, Siemens, Wacker Neuson, Unior Components, Gorenje Group, Teximp i projekta nemačke razvojne saradnje “Podsticanje zapošlјavanja mladih“.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Privredne komore Srbije, grada Kragujevca, predstavnici partnerskih kompanija, GIZ-a i zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji, Dorotea Renate Gizelman.

Stub bliskog partnerstva između Nemačke i Srbije je privreda. Od 2000. godine u Srbiji je 400 nemačkih kompanija investiralo oko dve milijarde evra i otvorilo 55 hilјada radnih mesta sa tendecijom dalјeg rasta. U Kragujevcu danas slavimo veliki uspeh zajedničke saradnje čiji je cilј da obuči mlade lјude pratktičnim veštinama koje se na tržištu rada u Srbiji zaista traže. Srednja stručna škola u Kragujevcu, kao prva od osam škola u Srbiji uz nemačku pomoć uvela je model dualnog obrazovanja i temelј je saradnje zasnovane na dugogodišnjem zajedničkom delovanju u duhu uzajamnog pomirenja”, rekla je Dorotea Renate Gizelman. 

Savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Pajić, rekao je prilikom otvaranja CNC trening centra da Srednja stručna škola u Kragujevcu, 165 godina od svog osnivanja, otvara novu razvojnu stranicu.

Otvaranje najsavremenijeg CNC trening centra predstavlјa korak grada Kragujevca i čitave Šumadije ka izazovima četvrte industrijske revolucije. On će omogućiti ubrzan razvoj obrazovanja, ali i tehnološku transformaciju i ekonomski razvoj u oblasti mašinstva, primenjen elektrotehnike i informacionih tehnologija. Operater mašinske obrade na CNC mašinama jedno je od najtraženijih zanimanja na lokalnom tržištu rada. Otvaranje CNC trening centra je odličan primer kako se strateška opredelјenja reforme stručnog obrazovanja realizuju na nivou jedne škole i od opšteg su nacionalnog značaja za privrednu delatnost od čijeg razvoja u velikoj meri zavisi razvoj ekonomije čitave Republike Srbije”, kaže Pajić. 

U renoviranoj školskoj radionici prva grupa od 12 mladih Kragujevčana već je započela obuku. Do kraja 2019. priliku da završi obuku i zaposli se u lokalnim kompanijama dobiće još 36 mladih. 

Nakon otvaranja CNC trening centra, Srednja stručna škola je obeležila 165 godina postojanja svečanom akademijom u Muzeju Stara livnica. Tom prilikom su zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama i kompanijama uručene zahvalnice.

Najnovije vesti iz ove kategorije