Info

Ovo su samo neka od neispunjenih obećanja gradske vlasti u proteklih 8 godina

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 13 06 2022

Da li ste, poštovani sugrađani, primetili kako nam je Šumadija procvetala od kad izvozi 50.000 tona mesa godišnje u Kinu? Da uživamo u urbanoj oazi, tačnije, arhipelagu sa mikro ostrvima u Velikom parku koji je sada naš Central park? Jeste li oduševljeni dok čekate gradski prevoz pod zaštitom 100 novih autobuskih stajališta ili buseve na novoj autobuskoj stanici koju je izgradio Grad? Da li ste videli kako nam je "podmlađen" Klinički centar rasterećen zbog postojanja Opšte bolnice? Da li ste smestili svoje bližnje kojima je to potrebno u Regionalni centar za demenciju? Ponosite li se Centrom za matične ćelije i rekonstruisanom Tržnicom? Da se zaustavimo, pre nego što pomislite da je autoru ovog teksta ozbiljno pozlilo i da mu se priviđaju neke stvari, ili da makar ne živite u istom gradu.

Od kako je došla na vlast, a ima tome 8 godina, kragujevačka vladajuća garnitura obećava sugrađanima brojne velelepne projekte u cilju podizanja životnog standarda i boljih uslova života. I bili bismo istinski srećni i ponosni da "na sva zvona" obznanimo kako se jedan za drugim ti projekti realizuju i nižu... Međutim, većinu je "pojeo mrak". Stopirani su, odustalo se, ili se jednostavno o njima prestalo govoriti. Kao da nikad nisu ni postojali. 

Podsetimo se.

CMEC - Pompezno najavljivani dolazak kineske kompanije CMEC u Kragujevac, odnosno osnivanje partnerskih preduzeća koja će se baviti otkupom i preradom stoke u centralnoj Srbiji, investicija je o kojoj smo slušali još od kraja 2015. godine i koja se očigledno nikada neće ni realizovati. CMEC je trebalo da otkupljuje meso za kinesko tržište. Plan je bio da se na godišnjem nivou proizvede oko 50.000 tona mesa, za šta je potrebno oko 100.000 bikova. Ovo je bila jedna od najvećih bajki vladajuće strukture, ali listova za njeno ispisivanje očigledno nije bilo dovoljno, pa je priča utihnula, takoreći postala zabranjena tema o kojoj niko iz vlasti nije viže želeo da priča. Puj pike, ne važi!

KREATIVNI VELIKI PARK - Predstavljen kao kragujevački Central park - Projekat je pokrenula Fondacija Dragice Nikolić, prezentacija i obećanja velelepni, skoro pa bajkoviti, ali ipak smo se ponadali za makar šta od toga - urbana dizajnirana oaza sa najmodernijim kreativnim sadržajima. Revolucionarno uređenje parka predviđa spajanje više postojećih celina u jednu veliku, koja će se prostirati do Šumarica. Novom topografijom, inovativnim materijalima i najboljom opremom doći će do izražaja kreativna filozofija idejnih tvoraca. Cela urbana sredina zamišljena je kao arhipelag sa mikro ostrvima... I mislimo da je najbolje da se ovde zaustavimo i podsetimo da smo od svaga dobili samo jedno dečje igralište, priznaćemo, inovativno u odnosu na ostala u gradu, a za ostalo... Pa šta da kažemo sem puj pike, ne važi!

OPŠTA BOLNICA - Šta da kažemo sem da je obećanje od aprila 2016. godine?! Parcela je određena, resorno ministarstvo dalo je "zeleno svetlo", samo još izgradnja nikako da počne.

100 NOVIH AUTOBUSKIH STAJALIŠTA - Izgradnja 100 novih, modernih autobuskih stajališta, poput onog u ulici Nikole Pašića, trebalo je da bude završena do kraja 2019. godine. Izgradnja nije ni počela, a projekat je, kako je jednom prilikom rečeno našem portalu - "obustavljen".

AUTOBUSKA STANICA - Gradnja nove autobuske stanice najavljuje se još od 2015. godine. Objekat "Zastavin servis" u blizini jezera Bubanj kupljen je te potrebe. Kupovina je finansirana iz kredita. "Izgradnja će početi do kraja 2020. godine", najavili su svojevremeno iz Gradske uprave. Sem burnih reakcija kragujevačke opozicije na račun zaduživanja za kupovinu objekta koji, složni su, nikada neće moći da bude funkcionalan kao autobuska stanica, od strane vlasti već dugo nismo čili ni slovo o ovoj temi. U međuvremenu, renovirana je postojeća stanica koju je otkupio "Janjušević", ali je iz Gradske uprave poručeno da neće dozvoliti postojanje dve autobuske stanice, dok se još sporadično i "potezala" tema o novoj.

REGIONALNI CENTAR ZA DEMENCIJU - Regionalni centar za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti u Ravnom Gaju, prvi te vrste ne samo u Srbiji, već i u regionu, trebalo je da funkcioniše pod okriljem Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice“. Adaptirani objekat je, istini za volju, bio spreman, a otvaranje najavljivano nebrojano puta. Već dugo, ni o ovoj temi, ni reči da čujemo.

Da ne pomislite da smo zluradi, za kapitalne investicije kojima se Kragujevac može podičiti, kao što su Palata pravde i DATA centar, stoji svaka pohvala, ali za manje upućene, moramo da napomenemo da je reč o republičkim, a ne lokalnim projektima.

ČEKAMO I STREPIMO...

CENTAR ZA MATIČNE ĆELIJE - U kamen temeljac januara 2016. godine tadašnji predsednik države Tomislav Nikolić simbolično je položio kapsulu sa porukom: "Što čovek započne, neka Bog ne ospori". Centar je trebalo da počne s radom najkasnije apria 2017. godine. Međutim, neko se očigledno igrao Boga, pa su radovi zamrli, a gradilište bilo napušteno. Septembra prošle godine, radovi su konačno nastavljeni i, prema tadašnjim najavama, rok za njihov završetak je godinu dana. Ostaje da se vidi...

REKONSTRUKCIJA TRŽNICE - Rekonstrukcija Gradske tržnice bolna je rana svakog Kragujevčanina i nema nekoga ko voli ovaj grad, a da se ne pita šta će biti sa ovim objektom, hoće li na kraju išta i ostati od ovog zdanja iz 1928. godine. Rekosntrukcija je započeta maja 2020. godine, a u julu iste godine došlo je do čuvenog skandaloznog urušavanja dela zida. Od tada, projekat je menjan, zadavani novi rokovi za završetak radova, pa pomerani, na sve strane samo velike reči i još veća obećanja. Je li gradska vlast kadra da dostojanstveno završi ovaj posao? Ostaje da se vidi...