Ovo je BROJ koji Kragujevčani treba da pozovu ako sumnjaju da su zaraženi Koronom, NE IDITE u zdravstvene ustanove!

Sreda, 11 Mart 2020 11:00Autor: Jovana Mladenović

Ministarstvo zdravlja objavilo je brojeve telefona za gradove u Srbiji koje bi građani trebalo da pozovu u slučaju da sumnjaju da su inficirani korona virusom. Ukoliko imaju tipične simptome (detaljno u nastavku teksta), u prethodnom periodu su boravili u području zahvaćenom COVID-19 ili kontaktirali sa potencijalno zaraženim osobama, Ministarstvo apeluje da građani ne odlaze u zdravstvene ustanove, već prvo kontaktiraju dežurne epidemiologe.

Za područje grada Kragujevca dežurni epidemiolozi se mogu kontaktirati putem broja 065/8776-914 pri Institutu za javno zdravlje u periodu od 8 do 22 časa. Druga opcija je da se obratite resornom ministratsvu na broj 064/8945-235.

U Kragujevcu je na prisustvo Korona virusa do danas testrirano osmoro pacijenata od čega je sedmoro negativnih, dok se za jednog očekuju analize koje su tek poslate.

Ministartsvo zdravlja napominje da u takvim slučajevima nije potrebno ići u zdravstvene ustanove, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba obratiti dežurnom epidemiologu za sva uputstva i pomoć.

ZDRAVSTVENA UPOZORENJA, SIMPTOMI

Ukoliko ste boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili ste bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na infekciju, ili ste posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od COVID-19, u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, dužni ste da preduzmite sledeće mere:

– u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima

– ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete

- pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- virus počinje groznicom, suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje.

- neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

- najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature

- kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Najnovije vesti iz ove kategorije