Info

PLANIRANA SREDSTVA ZA LEČENJE DECE: Utvrđen predlog BUDŽETA GRADA za 2021. godinu "težak" 9,267 milijardi

Autor: Jovana Mladenović
15:50 | Petak, 04 12 2020

Gradsko veće utvrdilo je predlog Odluke o budžetu za 2021. godinu i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i usvajanje. Prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci budžeta utvređeni su u iznosu 9, 267 milijardi dinara. 

Tome je prethodila i javna rasprava o Nacrtu budžeta koja je trajala od 24. novembra do 2. decembra. U tom periodu putem pošte, glasačke kutije, predaje popunjenih upitnika preko mesnih zajednica i elektronskim putem pristiglo je 98 predloga i sugestija. Od toga broja, čak 12 predloga odnosi se na lečenje bolesne dece odnosno preusmeravanje sredstava za proslavu Nove godine i vatrometa. Zbog velikog interesovanja građana i nevladinog sketora za rešavanje tog problema, to je upravo jedan od pet prihvaćenih  predloga. Sredstva planirana za proslavu Nove godine i vatromet preusmerena su za lečenje bolesnih sugrađana, odnosno dece, tako da je u budžetu za 2021. godinu za tu namenu opredeljeno pet miliona dinara. 

Prihvaćen je i predlog za uvećanje sredstava za sufinansiranje medija. Umesto tri miliona za ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kragujevca biće opredeljeno deset miliona dinara.

Među susgestijama i predlozima su i postavljanje ležećeg policajca u pojedinim ulicama, izvođenje radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, unapređenje javne rasvete, izgradnja odmarališta Bešnjaja i Žeželj, subvencije za izolaciju zgrada. Svi predlozi koji nisu prihvaćeni dostavljeni su resornim Gradskim upravama, najpre Gradskoj upravi za razvoj, jer se prevashodno odnose na razvoj infrastrukture, koja će predloge razmatrati i obuhvatiti u odgovarajućim programima koje realizuje, u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta, počev od rebalansa za 2021. godinu.

U javnoj raspravi o budžetu prvi put su učestvovale i sve srednje škole, a među prioritetima su bili uređenje školskih dvorišta, nabavka bele ili interaktivne table, poboljšanje grejanja u školi, sređivanje svlačionica pri fiskulturnoj sali. Ukupan broj đaka koji je glasao je 5792 što je 80 odsto od ukupnog broja srednjoškolaca, a prihvaćeno je deset đačkih projekata, ukupne vrednosti pet miliona dinara.