Info

Počela deratizacija protiv glodara po celom gradu, prvi put i po selima

Autor: Jovana Mladenović
15:25 | Utorak, 10 10 2017

Sistemska deratizacija protiv glodara, pacova i miševa, na teritoriji grada, a ove godine prvi put i na seoskom području, počela je juče i trajaće narednih mesec dana.

Akcija će obuhvatiti sve stambene zgrade i pomoćne prostorije, individualna domaćinstva, naseljene i nenaseljene delove grada, zapuštene zelene površine, kompletnu kanalizacionu mrežu, groblja, Gradsku deponiju Jovanovac, divlje deponije, obale reke Lepenice i drugih bližih reka i potoka. Sredstva za deratizaciju su bezbedna, registrovana i dozvoljena za upotrebu. 

Iz budžeta grada za ove aktivnosti izdvojeno je nešto više od 1,9 miliona dinara i za građane je potpuno besplatna. 

Prema rečima predstavnika Instituta za javno zdravlje, izvođača, u ovom periodu se najuspešnije sprovodi akcija sistematske deratizacije, a smatra se uspešnom ukoliko se po završetku populacija glodara smanji za 70 odsto.  
 
Sistematska deratizacija će se sprovoditi u koncentričnim krugovima od užeg gradskog jezgra prema obodima grada, a ove godine prvi put je obuhvaćeno područje sela. "Taj teren za nas je novina i zato nam je neophodna pomoć lokalne samouprave odnosno predstavnika seoskih mesnih kancelarija. Da bi se sistematska deratizacija uspešno obavila, neophodno je da omogući pristup podrumskim i tavanskim prostorijama i dvorištima ali i da se ukloni višak otpada", rekao je dr Predrag Delić, epidemiolog, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Akcija sistematske deratizacije počela je u ponedeljak, 9. oktobra sa područja centra i mesnih zajednica Bubanj, Prvi maj, u planu je da se u toku dana završi taj krug a od srede, 11. oktobra na programu su naselja Pivara, Bresnica i deo Beloševca. Zavisno od vremenskih prilika i brojnosti glodara koja bude utvrđena na terenu u narednih mesec dana akcija bi trebalo da se  završi.
 
Imajući u vidu da sistemska deratizacija po prvi put obuhvata kompletno seosko područje, sutra će, u zgradi Gradske uprave, biti održan sastanak predstavnika Instituta za javno zdravlje i seoskih mesnih zajednica radi utvrđivanja najefikasnijeg načina sprovođenja akcije na seoskom području.