Info

Pojavila se LISICA u Erdogliji, Kragujevac i dalje bez nadležne službe (VIDEO)

Autor: Branko Vukašinović
12:15 | Sreda, 08 05 2019

U Kragujevcu se ponovo pojavila lisica, ali ovoga puta u Kopaoničkoj ulici u Erdogliji. Lisicu je jutros oko pola šest snimio meštanin ovog dela grada kada je krenuo na posao. Kragujevčani u ovkavim situacijama kada se divlja životinja pojavi u naseljenom mestu i dalje nemaju kome da se obrate za pomoć, pošto ne postoji služba u gradu koja je zadužena za to.   

U Kragujevcu se poslednjih godina dešava da se u naseljenim mestima, pa i u blizini centra grada pojavi lisica. Stanovnici Beloševca susret sa ovom životinjom imali su u avgustu 2017., meštani Bubnja u martu i aprilu prošle godine, a jutros i građani koji žive u Kopaoničkoj ulici u Erdogliji. Pretpostavlja se, kao i do sada, da je glad naterala lisicu da “poseti” naseljeno mesto. Međutim, i pored pojavljivanja ove životinje prethodnih godina u pojedinim delovima grada, Kragujevac i dalje nema nadležnu službu koju bi građani mogli da kontaktiraju u ovakvim situacijama, kako bi lisica bila uklonjena, odnosno vraćena u prirodno stanište.

U prilog tome govori i činjenica da smo kontaktirali Zoohigijenu, Lovačko udruženje “Šumadija” i komunalnu policiju i inspekciju i svi oni su nam rekli da nisu zaduženi, a ni nadležni za obavljenje tih poslova. 

U Zoohigijeni kažu da nisu nadležni da obavljaju te poslove, već isključivo za pse.  

U Lovačkom udruženju „Šumadija“ ponovili su nam, kao i prošle godine, da ni oni nisu nadležni za uklanjanje lisica na teritoriji grada. Podsećaju i da smeju da reaguju jedino ukoliko se lisica pojavi najmanje 200 metara od naseljenog mesta. 

U komunalnoj policiji i inspekciji dobili smo isti odgovor, kao i u prethodna dva slučaja, da ni oni nisu nadležni.   

Shodno svemu ovom, očigledno da Kragujevčani nemaju koga da kontaktiraju ukoliko im se pojavi divlja životinja u dvorištu ili je uoče u nekom parku na teritoriji grada, kada niko nije nadležan. Definitvno bi trebalo da se ovim pitanjem pozabavi i gradska vlast i formira službu koja će uklanjati divlje životinje iz naseljenih mesta, odnosno da ih vraća u prirodna staništa.