Info

Pomozimo maloj Nedi da napravi prvi korak: Poziv na humanost i u Crnoj Gori

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 03 12 2018

Mala Kragujevčanka Neda Kujundžić do danas je imala dve od niza transplantacija matičnih ćelija koje je očekuju. Same operacije nisu sve što zahteva njeno lečenje, već i konstantne rehabilitacije. Kako bi porodica imala materijalna sredstva neophodna u borbi za Nedin prvi korak, apelujemo na ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu. Od pre nekoliko dana, ovaj poziv na humanost osvanuo je i u glavnog gradu Crne Gore, Podgorici.

Zbog nedostatka novca za predviđenu rehabilitaciju u Renoni, porodica je morala da se opredeli za jeftiniju varijantu u Liberti. 

Neda je bila na kontroli kod fizijatra i ortopeda u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu u Sokobanjskoj. Doktorka je zadovoljna njenim napredkom. Ortoped Cobeljić je rekao da je stanje sa kukovima bolje. Malu Nedu očekuju još jedna transplantacija matičnih ćelija, mišićnih vlakana i rehabilitacija.

U Kragujevcu je već organizovan niz humanitarnih akcija, postavljene donorske kutije, građani su pitem medija konstantno pozivani da pomognu. Od pre nekoliko dana, apel je osvanuo i na ulicama Podgorice. 

Za Nedu možete donirati putem SMS poruka preko fondacije "Budi human - Aleksandar Šapić" (231 na 3030).

Tu su i donatorski računi: 

Dinarski: 160-458762-26
Devizni: 00-540-0001816.6
IBAN RS 35160005400001816616

Podsetimo, Neda je dete iz blizanačke trudnoće. Ona se rodila prva i to ranije, u 32. nedelji trudnoće. Obe bebe su odmah prebačene na neonatologiju gde su provele dva meseca. Nedi je na rođenju mozak ostao bez kiseonika i tom prilikom dobila je ciste na mozgu. One su se nakon nekog vremena povukle, ali su, nažalost, ostavile oštećenja - Neda ne može da drži samostalno glavu, sedi, hoda, vid joj je dosta oslabljen, izgovara svega nekoliko reči, a odaziva se na ime osmehom. Očekuje je nekoliko transplantacija matičnih ćelija, operacija tetiva i rehabilitacija.