InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

“Pouke iz šume” na Velikom školskom času

Autor: Branko Vukašinović
13:15 | Petak, 18 10 2019

Poema “Pouke iz šume“, autora Aleksandra Šurbatovića, biće izvedena u ponedeljak, 21. oktobra, u 11 sati na Velikom školskom času, jednoj od centralnih manifestacija Oktobarski svečanosti, kojima Kragujevac neguje sećanje na najtragičniji datum iz svoje novije istorije, šaljući tako celom svetu jedinstvenu poruku mira. Pre toga, u nedelju, 20. oktobra, od 19 časova biće održano tradicionalno Bdenje u Muzeju “21. okotbar”. 

U okviru Oktobarskih svečanosti, kojima se obeležava godišnjica streljanja Kragujevčana 1941., i ove godine biće održani Bdenje i Veliki školski čas. 

Tradicionalno, Bdenje biće održano u nedelju, 20. oktobra, u Muzeju “21. oktobar”. Za 19 časova zakazana je promocija poeme “Pouke iz Šume“ Aleksandra Šurbatovića, koja će biti izvedena na manifestaciji ''Veliki školski čas''. O delu govore Tatjana Janković i autor poeme. U 19:30 biće otvorena izložba jubilarnog 20. Međunarodnog salona antiratne karikature  „Kragujevac 2019“. Od 20:30 koncert će održati Kragujevačko pevačko društvo u okviru OKTOH-a. 

Veliki školski čas, tradicionalna komemorativno-umetnička manifestacija, biće održana u ponedeljak, 21. oktobra od 11 sati ispred spomenika “Streljanim đacima i profesorima“, u Šumaricama. Na manifestaciji će biti izvedena poema “Pouke iz Šume“ Aleksandra Šurbatovića. Muziku je komponovao Matija Anđelković, a izvešće je orkestar “Nebograd“. U programu će učestvovati i dramski umetnici Dragan Stokić i Ivan Tomić.  

Autor ovogodišnje oktobarske poeme, Aleksandar Šurbatović, uspeo je da na ovu , možda i najtežu temu na koju se umetnik može odazvati, odgovori jednostavnim i čistim izrazom, pažlјivo i krajnje precizno odmerenim rečima, prozračnom melodikom straha, sa blagošću koja umiruje strahotu. Pouke iz šume su ona vrsta šapata koji dopire dalјe od najgromoglasnije buke... U podeli glasova/uloga u ovoj tragediji autor se drži jednostavnosti, kao i u izvođenju čitave poeme. Šurbatović ostaje usredsređen na svega tri jasno diferencirana glasa: Nemca, Lazara i Hor. Dok Nemac i Lazar predstavlјaju glasove psihološki precizno određenih likova, čime se intenzivira dramatičnost opozicionih strana poeme, Hor se oglašava kao kolektivno nesvesno iz arhitipskog prostora šume... Svi su mrtvi i svi su žrtve – jedna je od pouka Aleksandra Šurbatovića. Nјegova poema svežeg i nadahnutog izraza, neskriveno društveno angažovana, ima za moto stihove Odiseja Elitisa: Onaj koji može da ispuni pustoš, još ima lјudi u sebi. Upravo tu se nalazi i pitanje koje autor Pouka iz šume stavlјa pred nas i koje glasi: Može li ovaj grad da ispuni pustoš i ima li ovaj grad još lјudi u sebi?”, rekla je o poemi “Pouke iz Šume” Tatjana Janković.

Oktobarske svečanosti organizuje Spomen - parka “Kragujevački oktobar“, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.