InfoFoto: Arhiva - JKP Šumadija

Pravna lica uzurpiraju kontejnere namenjene za kućno smeće - Evo kako građani tome mogu da stanu na put

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 11 04 2024

Pravna lica u obavezi su da imaju sopstvene posude za odlaganje otpada, ali svedoci smo učestale prakse da zapravo smećem zatrpavaju kontejnere namenjene građanstvu. Pošto se Kragujevčani neretko obraćaju našem portalu za pomoć u ovakvim situacijama, u nastavku teksta objašnjavamo šta mogu da urade kada do istih dođe.

Građani nas učestalo kontiraju povodom toga što lokali poput pekara, prodavnica, ugostiteljskih objekata i slično uzurpiraju kontejnere ispred obližnjih zgrada, što stvara ružnu sliku tokom dana zbog količine smeća koja prevazilazi kapacitete kontejnera. 

Da li su pravna lica u obavezi da imaju sopstvene kontejnere, ili je legitimno da bacaju smeće bilo gde? Da li stanari zgrada gde se na ovaj način stvara višak otpada mogu nekome da se žale i kakva je procedura?

U skladu sa gradskom odlukom, savko pravno lice ili preduzetnik je u obavezi da obezbedi tipiziranu posudu za sakupljanje otpada. Nadzor nad primenom pomenute odluke ima nadležna Gradska uprava. 

Odluka o održavanju čistoće na teritoriji grada Kragujevca predviđa da su preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku, ugostiteljsku i drugu delatnost, dužni da obezbede prostor za postavljanje tipiziranih posuda za odlaganje otpada koji nastaje u obavljanju tih delatnosti i ambalaže, kao i uslove kojima se sprečava njihovo rasturanje. 

Oni su dužni da zaključe ugovor sa Javno-komunalnim preduzećem Šumadija, kojim se definiše broj potrebnih posuda za odlaganje smeća, vreme, dinamika, cena i druga pitanja u vezi sa odvoženjem otpada i ambalaže koji nastaju u obavljanju delatnosti. 

Zabranjeno je odlaganje ambalaže i drugih otpadaka koji nastaju u obavljanju delatnosti u posude za smeće postavljene za odlaganje kućnog smeća.

Međutim, primećeno je da pojedini ugostiteljski, trgovinski i drugi objekti otpatke i ambalažu koja nastaje obavljanjem delatnosti odlažu u kontejnere za kućno smeće, što rezultira bržim punjenjem istih i stvara ružnu sliku o stanju higijene u Gradu. 

Održavanje čistoće u našem gradu je od vitalnog značaja za zdravlje i dorbobit svih nas. Ovim putem apelujemo na sva pravna lica i preduzetnike da, ukoliko još uvek nisu, zaključe ugovor o održavanju čistoće sa JKP Šumadija i postupaju u skladu sa uslovima koji su tim ugovorom predviđeni, navode za InfoKG iz Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju.

Komunalna inspekcija vrši provere poštovanja navedenih odredbi Odluke o održavanju čistoće, a ukoliko građani primete postupanje pravnih lica i preduzetnika suprotno navedenom, mogu podneti predstavku komunalnoj inspekciji Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, i to: pozivom na broj 060 2340225, slanjem mejla na inspekcija@kg.org.rs ili ličnim dolaskom u prostorije Gradske uprave. 

U slučaju postupanja suprotno navedenim odredbama Odluke o održavanju čistoće, komunalni inspektor izdaje prekršajni nalog, a predviđena novčana kazna za pravno lice iznosi 40.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 20.000 dinara, dok za preduzetnika iznosi 30.000 dinara.

Možda će vas zanimati i: Uskoro 26 polupodzemnih kontejnera na ulicama Kragujevca, evo u kom naselju će biti postavljeni (FOTO)