Info

Predstavljen program: Bilansi energetskih troškova u gradu i predlozi za uštede

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Subota, 16 06 2018

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je usvojio Program energetske efikasnosti, po metodologiji koju je preporučilo Ministarstvo rudarstva i energetike i na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije. Dokument sadrži bilanse energetskih troškova na nivou grada i predloge mera na osnovu kojih je moguće ostvariti uštede. 

U sali Skupštine grada predstavljen je “Program energetske efikasnosti grada Kragujevca za period 2018-2020“ koji je lokalni parlament usvojio na sednici održanoj 27. aprila ove godine. Ovom prilikom uručeni su sertifikati polaznicima ISEM obuke koja je uz podršku UNDP-a organizovana u novembru prošle godine. 

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je usvojio Program energetske efikasnosti, po metodologiji koju je preporučilo Ministarstvo rudarstva i energetike i na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije. 

Izrada ovog programa poverena je Fakultetu inženjerskih nauka. Dokument sadrži bilanse energetskih troškova na nivou grada i predloge mera na osnovu kojih je moguće ostvariti uštede. U programu je dat energetski bilans svih javnih zgrada, javnog osvetljenja i javnog transporta gde je sračunata potrošnja u kwh i evrima. Dati su i svi troškovi za energente koji se direktno ili indirektno izdvajaju iz gradskog budžeta. Programom je obuhvaćeno oko 300 javnih zgrada, to su svi vrtići, škole, ustanove kulture, mesne zajednice, administrativne zgrade, sportski objekti, kao i predlozi mera na osnovu kojih će biti ostvarena ušteda od najmanje 1 odsto.