InfoFoto: Milan Mitrović

Prenosivi solarni paneli doneli pobedu mladim Kruševljanima na takmičenju učeničkih kompanija centralne Srbije

Autor: Jovana Mladenović
08:15 | Nedelja, 02 04 2023

Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija centralne Srbije održanom u Kragujevcu osvojila je kompanija „ReSorcerer” Gimnazije u Kruševcu. Ovi srednjoškolci su od elektronskog otpada napravili prenosive solarne panele.

Drugo mesto pripalo je kompaniji "OT Team" koju čine učenici Srednje škole u Varvarinu, koji promovišu različite turističke ponude kroz svoj web sajt Čarapanska avlija.

Učenička kompanija „MediCandy” Srednje škole u Lapovu osvojila je treće mesto, a ovi učenici proizvode narukvice koje sadrže bombone od meda, maline i agara i predstavljaju prvu pomoć dijabetičarima tipa 1 u slučaju životne ugroženosti. 

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, jugozapadna i jugoistočna Srbija, Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, koje će biti održano u julu ove godine u Istanbulu.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudilo je 16 učeničkih kompanija iz Kruševca, Kragujevca, Paraćina, Požarevca, Batočine, Knića, Lapova, Trstenika, Velike Plane, Varvarina i Svilajnca, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Galerija slika