Info

Preti li Kragujevcu zemljotres: Maksimalan potres 8 stepeni Rihtera

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Nakon serije zemljotresa koji su pogodili Skoplje, a neki od njih osetili se i u južnijim delovima Srbije, InfoKG istražuje preti li Kragujevcu zemljotres. Prema našim saznanjima, stepen seizmičnosti na ovom području iznosi 8 stepeni Rihtera.

Srbija generalno nije ugroženo područje, a Kragujevac, na sreću, ne pamti u skorije vreme jači zemljotres. Trusna područja su Kopaonik, Kraljevo, Valjevo, pa se blaži potresi mogu osetiti i u našem gradu. Iz Odeljenja za vanredne situacije i planiranje odbrane za InfoKG kažu da stepen seizmičnosti u Kragujevcu iznosi 8 stepeni Rihtera, što znači da je to prema procenama maksimalna jačina potresa koji se na ovom tlu može desiti.

Međutim, zemljotresi mogu da se dogode u svakom trenutku i na svakom području, mada se modernim tehnologijama i praćenjem mogu predvideti, nikad se, ipak, ne zna kada će do potresa zaista i doći. "Na brani Gruža postoji stanica, seizmogram za merenje i prati se pomeranje tla na ovom području, a sve je pod ingerencijom Seozmološkog zavoda Srbije", objašnjava Isidora Obradović, geolog Odeljenja za vanredne situacije Kragujevac. Kaže i da je u izradi nova studija, u saradnji sa UN, a čiji je nosilac Republički seizmološki zavod. Ona bi trebalo da pokaže ugroženost područja Rudnika i čitave teritorije Kragujevca. Gradske relevantne službe dobiće karte i procenu opasnosti, kao i savete za obezbeđivanje postojeće i buduće arhitekture.