Da se ove nedelje u Kragujevcu održavaju IZBORI ZA GRADONAČELNIKA evo ko bi odneo APSOLUTNU POBEDU

Petak, 19 Jul 2019 13:15Autor: InfoKGFoto: Ilustracija

Apsolutnu pobedu na direktnim izborima za prvog čoveka Kragujevca, kada bi oni bili održani ove nedelje, odneo bi bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović, pokazuju rezultati dva istraživanja sprovedena nedavno u našem gradu, nezvanično saznaje InfoKG.    

Na teritoriji grada Kragujevca nedavno su sprovedena dva istraživanja rejtinga političkih stranaka, odnosno potencijalnih izbornih lista, kao i lokalnih političara, nezvanično saznaje InfoKG. Jedno od pitanja bilo je “Za koga biste glasali da se u nedelju održavaju direktni izbori za gradonačelnika?”, iako čoveka za tu funkciju biraju odbornici Skupštine grada. Izvor portala InfoKG, koji je imao uvid u oba istraživanja sprovedena u malom vremenskom razmaku od strane dve različite agencije, kaže da se rezultati vrlo malo razlikuju.  

Nema sumnje da bi pobednik direktih izbora za prvog čoveka Kragujevac, da je ovaj izborni sistem na snazi, bio bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović, koji po istraživanjima, na ovako formulisano pitanje, ima ubedljivo najveću podršku Kragujevčana (45,5 – 47 odsto), drugoplasirani prema oba izvora bio bi sadašnji gradonačelnik Radomir Nikolić, koji prema jednom izvoru stoji na 17 odsto, a po drugom na svega 11 procenata, na trećem mestu našla bi se aktuelna ministarka Slavica Đukić Dejanović sa podrškom od 7 do 8,5 odsto, dok je četvrtoplasirani bivši predsednik Skupštine grada Milan Urošević sa 5,5 – 6,5 posto podrške. Ostali potencijalni kandidati obuhvaćeni istraživanjem deleko su ispod 5 odsto podrške. Među najbolje rangiranim ispod crte je Slađan Rakić sa nešto preko 2 odsto podrške”, tvrdi izvor portala InfoKG.

Dodaje i da istraživanja donose i nekoliko zanimljivih informacija, poput one da u okvirima vladajuće stranke u Kragujevcu, SNS, postoji nekoliko pojedinaca sa boljim ličnim rejtingom od aktuelnog gradonačelnika Radomira Nikolića, čiji rad čak i tvrdokorni birači SNS-a ocenjuju nedovoljnom ocenom. 

S obzirom na to da su ovim istraživanjima bili obuhvaćeni i rejtinzi potencijalnih izbornih lista, odnosno koalicija, evo koje od njih mogu da se nadaju pobedi, a koje prelasku cenzusa. 

Šansu da osvoje najveći broja mandata imaće lista Veroljuba Stevanovića udružena sa listom Svi za Kragujevac Milana Uroševića. Sledi ih lista koju bi predvodio Radomir Nikolić, a za koju se pretpostavlja da će se na njoj naći i manji partneri poput PUPS-a i nekoliko lokalnih stranaka, koje su i sada deo vladajuće koalicije. Trećeplasirana je lista SPS-JS, a šanse da se nađe iznad cenzusa ima još i udružena lista partija koje su podržale prosteste “1 od 5 miliona” (Savez sa Srbiju i Pokret slobodnih građana)”, kaže dobro obavešten izvor portala InfoKG. 

Zanimljivo je da su, i pored lošeg rejtinga aktuelnog gradonačelnika Radomira Nikolića, SNS i njen predsednik Aleksandar Vučić, kada se posmatraju nacionalni rejtinzi na nivou Kragujevca, ubedljivo prvorangirani sa podrškom većom od 55 procenata.

Najnovije vesti iz ove kategorije

f