InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Za koga će Kragujevčani moći da glasaju - Ko će biti kandidati za gradonačelnika?

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 26 02 2020

U trci za gradonačelnika Kragujevca na predstojećim izborima, koji bi trebalo da budu održani 26. aprila, za sada se zna da će biti Veroljub Verko Stevanović, Slađan Rakić, gotovo sigurno Slavica Đukić Dejanović, dok je za sadašnjeg prvog čoveka našeg grada Radomira Nikolića još uvek neizvesno, saznaje InfoKG. Naravno da ovde spisku nije kraj, jer će se za ovu funkciju boriti i lideri brojnih manjinskih stranka i grupa građana, ali se za sada još uvek ne zna kojih tačno. 
Lokalni izbori, iako još uvek nisu zvanično raspisani, trebalo bi da budu održani u nedelju, 26. aprila. Ono što većinu građana interesuje je ko će se sve kandidovati i ko će u naredne četiri godine biti na čelu Kragujevca. Pojedine političke organizacije su već započele kampanju i objavile ko će ih predvoditi na izborima, dok ostali verovatno mudro ćute i čekaju da izbori budu i zvanično raspisani. 

Među prvima je bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović najavio da ulazi u trku za ovu funkciju i on će biti nosilac izborne liste “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu”. 

Ko će biti nosilac liste vladajuće Srpske napredne stranke i njen kandidat za gradonačlenika za sada je neizvesno, iako je, kako je InfoKG sredinom ovog meseca objavio, Radomir Nikolić dobio podršku Izvršnog odbora SNS-a da sastavi listu kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu za predstojeće izbore, pa se na osnovu toga moglo naslutiti da će on biti i kandidat za gradonačelnika Kragujevca, nove nezvaničnim informacijama govore da su sve opcije i dalje otvorene. Od toga da Nikolić neće ni biti na listi, da će samo statirati na njoj, dok će neko drugi biti postavljen za nosioca, do toga da SNS neće ni isturiti kandidata. Istovremeno  još uvek ne treba isključiti opciju da se aktuelni gradonačelnik ipak nađe na čelu lokalne liste SNS-a. 

Zabune oko nastupa na predstojećim lokalnim izborima je bilo i oko koalicije Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija. Naime, predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije, Đorđe Kosanić je u nekoliko navrata najavljivao da postoji mogućnost da će samostalno nastupiti na izborima. Međutim, sve te sumnje su otklonjene kada je iz centrale SPS-a najavljeno da nastupaju zajedno sa Jedinstvenom Srbijom, tako da će shodno tome verovatno ovu koaliciju u Kragujevcu, tradiconalno predvoditi Slavica Đukić Dejanović. 

U izbornoj trci biće i Slađan Rakić – Grupa građana “Alternativa”, koji je na prethodnim lokalnim izborima 2016. Godine ostao ispod cenzusa.  

Ovo svakako nije kraj spisku političkih organizacija i ličnosti koji će ući u izbornu trku u Kragujevcu. Iz iskustva sa prethodnih lokalnih izbora, verovatno i na ovom izbornom listiću će se pojaviti brojne manjinske stranke i grupe građana, a svemu tome u prilog ide i to što je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto.   

Sve u svemu, sve ove ličnosti su nam poznate i od ranije, sigurno je da će na izbornim listićima biti i novih, a na nama je da donesemo odluku ko će voditi Kragujevac u naredne četiri godine.