Info

Priznanja i zlatne pločice za jubilarne davaoce krvi, dragocenu tečnost donirali i po 100 puta

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 25 06 2020

Svečanim uručenjem priznanja i zlatnih pločica višestrukim davaocima krvi, koji su u prethodnoj godini na ovaj način humanost pokazali 50., 75. ili 100. put, obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Prijem u gradskoj kući, zajedno sa dugogodišnjim partnerima, predstavnicima Službe za transfuziju krvi i Gradske organizacije Crvenog krsta, za jubilarne dobrovoljne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini dali krv 50., 75. ili 100. put, priredila je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović.

Zahvaljujući humanim ljudima, udruženjima i organizacijama grad Kragujevac već četiri godine nosi titulu najhumanijeg grada i najhumanije sredine.

Ove godine, po evidenciji Službe za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac, uslov za priznanje Crvenog krsta za 50 puta datu krv imalo je 15 davalaca, za 75 puta 10 davalaca a za 100 puta 6 davalaca. Priznanja i plakete davaocima su svečano uručili dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća i dr Ljubiša Milojević, potpredsednik GO Crvenog krsta.

"Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi, njihovoj istrajnosti, ljubavi, odanosti u borbi za očuvanje ljudskog života, Kragujevac očekuje i peto priznanje najhumanijeg grada i sredine koje s ponosom nosi i ističe jer je dokument naše zajedničke posvećenosti. Najhumanijim i najljudskijim delom – davanjem dragocene kapljice krvi kad god je trebalo, svih ovih godina i u svim vremenima i okolnostima naš grad i naši pacijenti nisu bili u situaciji da nemaju krvi da bi sačuvali nečiji život", rekla je dr Damnjanović i istakla da je uručenje priznanja i zlatnih pločica simboličan način da se grad, gradska organizacija Crvenog krsta za to oduži.