InfoFoto: Printscreen - RTK

Profesorka kragujevačkog Pravnog fakulteta Jelena Vučković izabrana za člana Visokog saveta sudstva

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 09 05 2023

Profesorka kragujevačkog Pravnog fakulteta, Jelena Vučković izabrana je za člana prvog saziva Visokog saveta sudstva, prenose mediji.

Petočlana Komisija izabrala je tri člana Visokog saveta sudstva (VSS) i četiri Visokog saveta tužilaštva (VST), koji su i kod ranijeg predstavljanja u Narodnoj skupštini dobili najviše glasova, ali nedovoljno da bi već tada postali članovi tih tela kao istaknuti pravnici, piše Agencija Beta, a prenose mediji. Članovi prvog saziva VSS, koji su izabrani su profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Jelena Vučković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Nikola Bodiroga i advokat iz Beograda Srđan Stefanović.

Na aprilskom skupštinskom zasedanju za člana VSS je izabran viši tužilački pomoćnik iz Pančeva Aleksandar Popović, kao jedini koji je tada dobio dvotrećinsku podršku poslanika.

Za članove Visokog saveta tužilaštva izabrani su član UO Pravosudne akademije Vladimir Simić, doktor prava i član nekadašnje Radne grupe za izmenu Ustava i seta tužilačkih zakona Miroslav Đorđević, novosadski advokat Predrag Ćetković i službenica BIA Jelena Glušica.

Komisiju su činili predsednik Narodne skupštine, predsednica Vrhovnog suda, Ustavnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana.
Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je svim kandidatima, pre nego je saopšena odluka o izboru, čestitao što su stigli do “finalne faze”.
Kako su predvidele amandmanske promene Ustava kao i promene zakona o sudovima i tužilaštvu, ova komisija bira istaknute pravnika ukoliko kandidati na dobiju potrebnu većinu u Narodnoj skupštini.

Komisija je juče brzo završila rad, jer su sa kandidatima već ranije, pred skupštinskim Odborom za pravosuđe i poslanicima, obavljeni razgovori tako da su sada imali priliku da do tri minuta još ponešto dodaju, što je iskoristilo svega njih nekoliko.

Najočitija prednost ustavnih izmena, prema tvorcima amandmana, predstavlja rešenje po kojem je izbor sudija i tužilaca preseljen iz Narodne skupštine u VSS i VST.

Amandmani su sprovedeni kroz izmene zakona o sudovima i tužilaštvu. 

Izvor: Agencija Beta, mediji