InfoFoto: arhiva

Prolećno sređivanje grada: Gde se krpe udarne rupe, a gde niče novi drvored?

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 14 03 2019

U toku je prolećno uređenje grada - sređivanje zelenih površina, saniranje udarnih rupa i oštećenih površina u ulicama, ili njihovo nasipanje kamenim materijalom. Zanimljivo je da će se u toku ove godine sa čak 700 sadnica dopuniti drvoredi i zasaditi novi, a najuočljivije će to biti na levoj obali Lepenice, između Lepe Brene i spomenika Jovanu Ristiću.

Radovi na komunalnom uređivanju grada odvijaju se po Programu održavanja komunalne infraskture za 2019. godinu.

Kada je o održavanju, rekonstrikciji i izgradnji lokalnih i nekategorisanih puteva reč,  prioriteti se odredjuju na nedeljnom nivou od JP Putevi Kragujevac. Grad Kragujevac opredelio je u tekućoj 2019. budžetskoj godini najveći deo sredstava za održavanje, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju lokalnih i nekategorisanih pouteva na teritoriji grada Kragujevca sa čijom se realizacijom započelo i pre isteka zimske sezone, jer su se stekli vremenski uslovi za njihovo izvodjenje.  

Udarne rupe i oštećene površine saniraju se, ili je taj posao do objave ovog teksta već priveden kraju, u ulicama Kralja Aleksandra I Karadjordjevića, Dragoslova Srejovića, ugao Andre Marinkovića i Daničićeve, Roze Luksemburg i ugao sa Kadinjačom, Lepenički bulevar kod dvomostovlja, Milovana Gušića, Brdjanskoj. Radilo se i na sanaciji udarnih i oštećenih površina u ulicama Vuka Karadžića, Kneza Miloša, Kosovskoj i Kneza Mihaila. Sanacija oštećenih asfaltnih površina radjena je u ulicama: Jovana Ristića, Milutina Todorovića, Bresnički do, Atinskoj, Vladimira Rolovića, Kralja Milutina, Radovana Mićovića i Ilindenskoj. 

Kamenim materijalom izvedeni su radovi i u ulicama Martina Lutera Kinga i Miše Ristića. Po utvrdjenim prioritetima i uvaženih zahtevima mesnih zajednica, radiće se na nasipanju više ulica kamenim materijalom i to: Horuškoj, Bresnička, ulica Topolivaca, Dragiše Nedovića, Pere Djordjevića, Gliše Godića, Pohorskoj, Danila Kiša, Božidara Kuzmanovića, Borivoja Agatonovića, Marka Čabrića, deo Skradinske, deo Somborske, deo Skorenovačke, Veroljuba Verka Radenkovića, deo Podgoričke i deo Ljubomira Nenadovića. 

Kada je reč o uređivanju zelenih površina, radi se na grabuljanju lišća na najprometnijim lokacijama, orezivanju drveća i šiblja, sađenju ruža na trgovima u užem i širem gradskom jezgru. 

Zanimljivo je da će se u toku ove godine na ulicama grada naći čak 700 novih sadnica. Tokom proleća biće posađeno 70, a ostale čekaju jesen. Ova brojka dvostruko je veća od uobičajenog broja zasađenih mladica u ranijim godinama. Novim stablima će biti dopunjeni drvoredi, nadomešćena mesta koja ostanu prazna nakon uklanjanja stabala koja su bila stara ili procenjena nebeznednim. To je uglavnom slučaj u Glavnoj, Velikom Parku i užem gradskom jezgru. 

Novi drvored biće zasađen duž Lepenice, na potezu od Lepe Brene do spomenika Jovanu Ristiću. Tokom prošle godine odrađena je desna strana, a sada je na red došla i leva, čime se ta celina zaokružuje kada je reč o sađenju novih stabala. 

Na oko 40 hektara javnih neuređenih površina mehanički će se tretirati ambrozija, ali pred njeno cvetanje, u avgustu.