Info

Protest zbog hladnih radijatora: "Odmah pustiti grejanje ili sledi radikalizacija"

Autor: InfoKG
19:00 | Subota, 22 10 2022

Zbog odlaganja početka grejne sezone, večeras je održan protest ispred Energetike u Ulici Nikole Pašića. Sa skupa je upućen zahtev nadležnima da se grejanje odmah uključi i najavljeno da će ukoliko se to ne desi protest biti radikalizovan. Direktor kragujevačke toplane Andreja Ilić ranije je izjavio da će radijatori u Kragujevcu biti topli od 28. oktobra, a možda i pre ukoliko temperature budu ispod proseka. 

U centru Kragujevca, u ulici Nikole Pašića, ispred Energetike između 100 i 200 građana okupilo se u znak protesta zbog odlaganja početka grejne sezone. Na protest je građane pozvalo desetak opozicionih političkih organizacija, ali je sa njega poručeno da je to građanski skup. 

Svima nam je hladno, želimo grejanje. Nije u redu da se ne poštuju odluke i da se donose nezakonito. Članovi Gradskog veća ne pitaju građane ni odbornike, koje su građani izabrali, i donose nekakve odluke, koje nisu u interesu građana. Građani traže da se pusti grejanje. U mnogim gradovima su pustili grejanje. Znači, imamo jedan selektivni procesu državi Srbiji, koji grad primenjuje i zato smo se okupili”, rekao je narodni poslanik iz Kragujevca u Skupštini Srbije i jedan od organizatora protesta, Nikola Nešić. 

Organizacioni odbor protesta dostavio je zajedničku poruku direktoru Energetike Andreju Iliću i gradonačelniku Nikoli Dašiću. U nastavku vam prenosimo poruku koja je pročitana na protestu. 

Organizacioni odbor protesta i u ime svih građana Kragujevca poziva gradsku vlast da odmah stavi van snage nezakonitu odluku Gradskog veća o odlaganju početka grejne sezone i momentalno pusti grejanje svim domaćinstvima i institucijama u skladu sa zakonom. Mi ne pristajemo da budemo žrtve nesposobne aktuelne vlasti koja nije u stanju da obezbedi osnovne komunalne potrebe građana i zbog čijih odluka u danima za nama ispaštaju svi, a naročito oni najugroženiji i najugroženije kategorije stanovništva, deca i stari sa zdravstvenim problemima. U vreme najnižih zarada i galopirajuće inflacije vaša nesposobnost dodatno finansijski iscrpljuje Kragujevčane koji su primorani da dogrevaju privatni prostor zbog čega će računi za struju biti znatno uvećani u u čemu želimo da stanom svi zajedno na put. Nećemo da dozvoliti da grejanje zavisi od vaše milosti i procene kada je građanima hladno. Vi ste dužni da postupate u skladu sa propisima, a ako se na ovaj zahtev oglušite protest ćemo radikalizovati i izazvaćemo sud i ostale nadležne organe da utvrde odgovornost svih predstavnika vlasti koje su odlučile da se igraju sa zdravljem građana Kragujevca”, navodi se u poruci Organizacionog odbora protesta.   

Podsetimo, direktor Energetike Andreja Ilić je gostujući na Radio televiziji Kragujevca sinoć izjavio da će u našem gradu korisnicima sistema daljinskog grejanja radijatori biti topli od 28. oktobra i da će im biti znatno niži računi za oktobar u periodu bez grejnih dana. Naglasio je i da će to preduzeće ukoliko temperature budu ispod proseka odmah uključiti grejanje. Opširnije ovde: Energetika: Radijatori topli od 28. oktobra, možda i pre ako temperature budu ispod proseka.