InfoFoto: Arhiva

Energetika: Radijatori topli od 28. oktobra, možda i pre ako temperature budu ispod proseka

Autor: InfoKG
16:00 | Subota, 22 10 2022

U Kragujevcu će korisnicima sistema daljinskog grejanja radijatori biti topli od 28. oktobra, a biće im i znatno niži računi za oktobar u periodu bez grejnih dana. To je gostujući na Radio televiziji Kragujevac najavio direktor Energetike Andreja Ilić i naglasio da će to preduzeće ukoliko temperature budu ispod proseka odmah uključiti grejanje.

Početak grejne sezone je prilagođen visokim dnevnim temperaturama, koje su daleko iznad višegodišnjeg proseka. Poštujući sve preporuke Vlade Republike Srbije za racionalnom upotrebom energije, Gradska uprava Kragujevca donela je odluku da se početak grejne sezone odloži odnosno prilagodi visokim dnevnim temperaturama”, rekao je gostujući u Hornici Radio televizije Kragujevac direktor Energetike, Andreja Ilić. 

Najavio je tople radijatore od 28. oktobra i znatno niže račune za oktobar u periodu bez grejnih dana. Dodao je i da ukoliko temperature budu ispod proseka Energetika će odmah uključiti grejanje. 

Da štedimo kad možemo, da bi imali kada dođe prava zima. Smatramo da je vreme da se ponašamo racionalno, u skladu sa svim preporukama i da iskoristimo ove tople dane da uštedimo energiju i energente da bi ih imali onda kada krene prava zima. Energetici su građani Kragujevca na prvom mestu. Protest koji je najvljen ispred gradske toplane organizovan je iz političkih razloga, a ne iz realne potrebe da se iskaže nezadovoljstvo radom Energetike”, ocenio je Ilić.

Prema njegovim rečima, građani Kragujevca ne treba da brinu za grejnu sezonu.

Energetika je potpuno spremna, nabavili smo sve vrste energenata. Prvi put u svojoj istoriji, na našoj najvećoj kotlarnici, mi možemo da izvršimo supstituciju energenta. Napravili smo potpuno novu kotlarnicu koja može da koristi gas kao energent. Pored toga, staro postrojenje smo remontovali i ostalo je u funkciji. Trenutno na zalihama imamo oko 10.000 tona uglja, a podsetiću da smo prošlu grejnu sezonu počeli sa duplo manje uglja na deponiji. Ostale kotlarnice koje koriste gas kao energent su isprobane i potpuno spremne da greju grad Kragujevac”, rekao je Ilić.

Naglasio je da je za ponos to što je prva faza projekta modernizacije sistema daljinskog grejanja uspešno završena u roku i bez ikakvih problema. 

Obećali smo smanjenje svih emisija u atmosferu – ugljenika i ugljenikovih oksida za preko 70 posto, potpunu eliminaciju sumpora i PM čestica i emisiju azotovih oksida daleko ispod najoštirijih ekoloških standarda. To ćemo i da dokažemo”, zaključio je Ilić.