Info

Put svile: Kragujevac na Evroazijskom ekonomskom forumu u Kini

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Petak, 22 09 2017

Saradnja na izradi razvojnih strategija vezanih za projekat “Jedan pojas-jedan put“, tema je “Evroazijskog ekonomskog foruma 2017“, koji se od 21. do 23. septembra održava u Sianu, prestonici kineske provincije Šensi. Učešće na forumu uzeo je i grad Kragujevac. 

Učešće na forumu, koji predstavlja važnu platformu za uzajamno razumevanje i saradnju, a kroz intenzivne dijaloge političkih i privrednih krugova jačanje strategije povezivanja potencijlanih tržišta u evroazijskom regionu, ima i delegacija grada Kragujevca, koju predvodi Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

"Put svile" podrazumeva ulaganje u nešto novo ali i spajanje sličnog sa sličnim. Srbija i Kragujevac  imaju potencijale i za jedno i za drugo, а мogućnosti za ulaganja u mašinsku, autoindustriju, IT sektor, poljoprivredu, turizam, kulturu su velike. Grad Kragujevac je spreman da svako ulaganja maksimalno podrži i pomogne svim sredstvima koja mu zakoni dozvoljavaju, jer za nas ulaganja znače nova radna mesta i nova zapošljavanja što je Kragujevcu u ovom trenutku jako potrebno, naveo je Momčilović.

Pored velikih sistema, povezivanje malih i srednjih preduzeća u gradovima duž puta svile, kroz ulaganja i razmenu robe, iskustava, znanja, tehnologija, platforma je koja obećava uspeh i brzu realizaciju jer omogućava spajanje sličnog sa sličnim bez mnogo birokratije i uticaja državnog aparata. Potencijali za povezivanje ovakvih preduzeća u Kragujevcu i Srbiji su ogromni imajući u vidu neograničeni broj delatnosti kojima se mala i srednja preduzeća bave, zaključio je Ivica Momčilović, izrazivši nadu da će se stvoriti platforma koja će uticati na razvoj ekonomija zemalja koje su njom povezana.

Inače, Evroazijski ekonomski forum, je međunarodni sastanak na visokom nivou koji se organizuje bijenalno.