InfoFoto: Arhiva - fcagroup.com

Radnici Fiata na odmoru, čekaju spajanje FCA i PSA

Autor: InfoKG
17:00 | Četvrtak, 06 08 2020

Radnici Fiata u Kragujevcu su tokom avgusta na odmoru, kao i svake godine, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata fabrike FCA Srbija, Zoran Marković, prenosi RTV. Radnici, kaže, čekaju najavljeno spajanje FCA i PSA Pežo grupe - u čijem su vlasništvu Pežo, Sitroen i Opel.

Zbog pandemije korona virusa, radnici Fiata u Kragujevcu bili su na plaćenom odsustvu od polovine marta do jula, a Marković kaže da su onda počeli da rade, ali da su sada na godišnjem odmoru koji se tradicionalno koristi u svim fabrikama Fiata.

"Počeli smo nešto malo da radimo, ali od 3. avgusta, tri nedelje, tradicionalno kompanija Fijat u Srbiji i drugim zemljama ima godišnji odmor. Kod nas je to malo dopunjeno sa četvrtom nedeljom", rekao je on dodao da su tri nedelje na kolektivnom godišnjem odmoru i četvrtu na plaćenom odusustvu. 

Objašnjava da je proizvodnja organizovana isključivo u skladu sa potražnjom na tržištu.

Fabrika u Kragujevcu može, navodi Marković, u jednom danu da napravi 400 automobila, to jest 200 po smeni ili oko 2.000 nedeljno i da se radi prema porudžbinama.

Marković dodaje da će proizvodnja biti redukovana sve dok se ne oporavi prodaja automobila u Evropi, a posebno u zemljama koje su bile glavni kupci automobila napravljenih u Kragujevcu, a to su Italija, Španija i Francuska.

Napominje da su upravo te zemlje u prethodnom periodu bile najviše pogođene korona virusom, zbog čega je dosta smanjena prodaja automobila.

"Očekujemo spajanje između FCA i PSA. To je ono što je trebalo da se uradi i nadamo se da će, kako idu najave i pošto nije toliki pad koliko se očekivalo, doći do spajanja između ove dve vodeće kompanije i da ćemo mi u Kragujevcu dobiti neki novi model jer imamo obrazovanu i kvalitetnu radnu snagu", naveo je Marković.

Takođe, ističe da je kragujevačka fabrika jedna od najmodernijih fabrika grupacije Fiat u Evropi i smatra da je upravo fabrika u Kragujevcu na redu da dobije novi model, što bi uposlilo sve radnike. 

Izvor: Tanjug i RTV