InfoFoto: Arhiva - fcagroup.com

NASTAVLJENA proizvodnja u Fiatu – Marković: Očekuju se prednosti od spajanja sa Pežoom

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Utorak, 05 11 2019

U kragujevačkoj fabrici FCA Srbija danas je nastavljena proizvodnja, koja je bila prekinuta 18. oktobra, a tokom koje su radnici bili na plaćenom odustvu. To je potvrdio za InfoKG predsednik Samostalnog sindikata u ovoj kompaniji Zoran Marković dodajući da će do kraja godine biti još prekida u proizvodnji zbog usklađivanja proizvodnje sa tražnjom. Kada je reč o spajanju Fiata sa Pežoom, kaže da još uvek nisu dobili nikakve informacije o tome na koji način će se to odraziti na kragujevačku fabriku, ali svakako očekuje brojne prednosti. 

Proizvodne trake u Fiatu u Kragujevcu od jutros su ponovo pokrenute i proizvodnja se odvija po planu u dve smene. Iako je bilo najavljeno da će proizvodnja biti nastavljena juče, nakon što su radnici od 18. oktobra bili na plaćenom odsustvu, to se nije dogodilo. 

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije FCA Srbija, Zoran Marković kaže da je proizvodnja nastavljena danas, a ne juče, jer je kasnila isporuka delova. Dodao je da će do kraja godine, odnosno do početka “zimskog odmora”, biti još neradnih dana, kao što je ranije najavljeno, zbog usklađivanja proizvodnje sa tražnjom. 

S obzirom na to da je potvrđeno da će kompanije FCA i Pežo biti spojene, a analitičari su za InfoKG izjavili da je izvesno da će se to odraziti na neki način i na kragujevačku fabriku, Marković kaže da još uvek nema nikakvih zvaničnih informacija o prednostima udruživanja dva automobilska giganta.  

“To je na globalnom nivou, a informacije koje za sada posedujem su uglavnom iz medija, još uvek nam ništa zvanično nisu rekli. Svakako, pozdravljam spajanje i očekujem veću uposlenost i bolje zarade”, zaključio je za InfoKG Marković.