InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Radomir Nikolić "nestao s radara": Evo čime se sada bavi bivši gradonačelnik

Autor: InfoKG
09:30 | Ponedeljak, 25 09 2023

Sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, munjevito se pojavio na političkoj sceni i sa nje takođe, munjevito nestao, piše Nova.rs

U periodu aktivnog bavljenja politikom, bio je predsednik Izvršnog odbora SNS-a (2012-2016) i gradonačelnik Kragujevca (2014-2020), a danas, tri godine od prestanka te funkcije, živi u potpunoj anonimnosti.

U njegovom rodnom Kragujevcu, čak ni oni koji aktivno prate sva lokalna politička dešavanja, ne znaju sa sigurnošću čime se sada bavi Nikolić mlađi, ali je izvesno da je “ostao u gradu”.

Kada se posle lokalnih izbora 2020. povukao sa pozicije prvog čoveka grada i fotelju gradonačelnika prepustio svom kumu Nikoli Dašiću, glasno se spekulisalo da će Radomir Nikolić za taj potez dobiti “obeštećenje” u vidu ambasadorskog mesta ili pozicije u nekom ministarstvu. 

Međutim, takve pretpostavke se nisu obistinile, pa je bivši gradonačelnik ostao u Kragujevcu, na marginama političkog i javnog delovanja.

Vrlo retko se pojavljuje na zvaničnim događajima, a od izvora bliskog SNS-u, saznajemo da ga nema ni u stranačkim prostorijama. Tako je Radomir Nikolić, kaže naš izvor, od nekada prvog čoveka Gradskog odbora SNS-a, postao samo “običan član”.

Da li je takvo njegovo ponašenje rezultat ličnog izbora ili mu je bilo nametnuto, to nikome nije poznato, ali je evidentno da Nikolić nema nikakvu političku funkciju.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navedeno je da je pre ulaska u politiku radio kao privatnik, a zatim kao službenik u Komerciijalnoj banci i u JP “Srbijagas”.

Nova.rs saznaje i da se Radomir Nikolić (47) posle izleta u politiku, vratio u privatni sektor, pa sada, daleko od javnosti, radi u jednoj privatnoj firmi, koja se bavi berzom.

Imovinska karta: Tri nekretnine, nelegalno izgrađena vikendica

U imovinskoj karti koju je bio u obavezi da dostavi kao javni funkcioner, navedeno je da Nikolić ima tri nekretnine, među kojima je i bespravno izgrađena vikendica na Savskom nasipu, zatim livade i šume u Bajčetini, kao i vinograd.

U javnosti se retko pojavljuje, a njegovo prisustvo Nova.rs zabeležila je na Izbornoj skupštini SNS-a, održanoj 27. maja ove godine u Kragujevcu, na kojoj je za novog predsednika stranke izabran Miloš Vučević. 

Iako je Kragujevac bio domaćin te Skupštine, nekadašnji gradonačelnik Radomir Nikolić i njegov naslednik i kum Nikola Dašić, sedeli su u trećem redu.

Radomir Nikolić bio je gradonačelnik Kragujevca od 2014. do 2020. godine. Prvi mandat nije dobio na izborima i voljom građana, već prekomponovanjem gradske vlasti i glasovima odbornika koji su okrenuli leđa tadašnjem gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću i priklonili se SNS-u. 

Tokom svog rukovođenja gradom izbegavao je novinare koji mu “nisu po volji”, a gotovo celu njegovu političku karijeru obeležio je gaf, kada je na kraju svog mandata 2020. godine, u jeku kovid pandemije, okrivio građane za širenje virusa i rekao da “narodu treba motka”. 

Izvor: Nova.rs