InfoFoto: InfoKG i Ministarstvo odbrane

RETROSPEKTIVA tragedije u “Medni” (FOTO) (VIDEO)

Autor: Branko Vukašinović
11:13 | Ponedeljak, 06 03 2017

U eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu, koja se dogodila u utorak, 28. februara, poginule su četiri osobe, 30 je povređeno, a 74 evakuisano. Uzrok nesreće još uvek nije poznat, s obzirom na to da se čeka konačan nalaz tužilaštva.

Život su u “Medni” izgubili potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Želјko Nikolić.

Utorak, 28. februar 2017.

U Tehničkom remontnom zavodu izbio je požar oko 13,30 časova zbog koga je došlo do prve eksplozije u kojoj prema rečima ministra odbrane Zorana Đorđevića nije bilo povređenih. Do požara je došlo u objektu A 28 gde se nalazi linija za delaboraciju ubojnih sredstava. Tokom gašenja požara, usledila je i druga eksplozija, jačeg inteziteta u kojoj je prema prvim informacijama poginula jedna osoba, tri su nestale, a 25 je povređeno. Svi povređeni su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru i van su životne opasnosti. Opširnije ovde: Eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu, najmanje 20 povređenih, ljudi u ruševinama i Poginula jedna osoba u eksplozijama, za 3 se traga

Ministarstvo odbrane saopštava da je u eksploziji u “Medni” život izgubio potpukovnik Miroslav Perišić, a da se kao nestali vode kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Želјko Nikolić. Opširnije ovde: Potpukovnik Miroslav Perišić poginuo u eksploziji u "Medni".

Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović posetili su povređene zbrinute u Kliničkom centru u Kragujevcu, u pratnji direktora te zdravstvene ustanove dr Predraga Sazdanovića.

Prema Đorđevićevim rečima tada je i dalje postojala opasnost od novih eksplozija, jer iako je požar ugašen, na nekim delovima tinja vatra zbog čega je izrečena mera da niko ne prilazi objektu dok ne dođe ekipa iz Beograda. Naglasio je i da je formirana posebna komisija koja će ispitati kako je došlo do nesreće. Više o tome ovde: Ministar odbrane: Opasnost od novih eksplozija.

U toku noći dvojica vatrogasaca teško povređenih u eksploziji u transportovana su helikopterom na VMA. Opširnije ovde: Povređene vatrogasce helikopterom transportuju na VMA.

Nadležne službe Ministarstva odbrane i MUP-a dronovima i robot vozilom tragali su za nestalima. U toku noći evakuisano je i 74 zaposlenih u “Medni”, koji su se posle današnje nesreće sklonili u poseban objekat TRZ, bezbedno su evakuisani.

Sreda, 1. mart 2017.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova nastavlјaju intenzivnu potragu za trojicom pripadnika Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu. Opširnije ovde: Potraga za trojicom nestalih, 74 radnika evakuisano.

Zdravstveno stanje 25 povređenih tokom eksplozija u Tehničko-remontnom zavodu, primeljnih u kragujevački Klinički centar, je stabilno i nisu životno ugroženi. Od tog broja, desetoro je prebačeno na Vojnomedicinsku akademiju, a petoro je pušteno na kućno lečenje. Povređene zbrinute u ovdašnjem Kliničkom centru posetili su predsednik Repubilke Srbije Tomislav Nikolić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima. Opširnije ovde: Stanje povređenih u "Medni" stabilno, posetili ih Nikolići.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović posetili su na Vojnomedicinskoj akademiji dvojicu vatrogasaca, Nenada Miličića i Nebojšu Petkovića, koji su povređeni prilikom gašenja požara i otklanjanja posledica eksplozije u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu.

Pukovnik Mihailo Zogović saopštava da komunikacija sa trojicom radnika kragujevačkog Tehničko-remontnog zavoda, nestalih nakon eksplozije u “Medni” još uvek nije ostvarena i da potraga za njima i dalje traje. Naglasio je i da je verovatnoća naknadnih eksplozija minimalna, što omogućava intezivniju pretragu terena. Počeo je uviđaj u “Medni”, a istragu o uzrocima i posledicama nesreće vodi zamenik Višeg javnog tužioca u Kragujevcu, Jasmina Stojadinović. Opširnije ovde: Zogović: Komunikacija sa trojicom nestalih još uvek nije ostvarena.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišao je Tehničko remontni zavod i upoznao se sa detaljima nesreće, a potom je posetio povređene zbrinute u ovdašnjem Kliničkom centru.

Četvrtak, 2. mart 2017.

Pripadnici Ministarstva odbrane i MUP-a i dalje tragaju za trojicom nestalih radnika Tehničko-remontnog zavoda, a nastavljen je i uviđaj. Opširnije ovde: Potraga za trojicom nestalih i dalje traje, uviđaj u toku.

Komemoracija potpukovniku Vojske Srbije Miroslavu Perišiću, koji je nastradao u Tehničko-remontnom zavodu, održana je u Skupštini grada. Perišić je sahranjen na Varoškom groblju. Vladika šumadijski Jovan je potpukovniku posthumno dodelio orden Svetog Simeona Mirotočivog. Opširnije ovde: Komemoracija potpukovniku Miroslavu Perišiću.

Ministarstvo odbrane u večernjim časovima saopštava da su pronađeni posmrtni ostaci trojice radnika kragujevačkog Tehničko-remontnog zavoda, kapetana Darka Kostića i civila Dejana Kovačevića i Želјka Nikolića. Opširnije ovde: POTRAGA OKONČANA TRAGEDIJOM: Pronađeni posmrtni ostaci trojice nestalih u “Medni”.

Petak, 3. mart 2017.

Povodom tragične nesreće u Tehničko-remontnom zavodu, u kojoj su život izgubile četiri osobe, 3. mart je proglašen za Dan žalosti u Kragujevcu. Opširnije ovde: Dan žalosti u Kragujevcu i HEROJI koji su izgubili život u “Medni”.

Portal InfoKG nezvanično saznaje da je zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i spremnosti više od 70 pripadnika kragujevačke Uprave za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačke brigade, Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i MUP-a u Tehničko-remontnom zavodu sprečena tragedija većih razmera. Opširnije ovde: Sprečena tragedija većih razmera.

Ministar odbrane Zoran Đorđević saopštava da okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu biće poznate tek pošto tužilaštvo pruži konačan nalaz. Naglašava da kada je reč o pomoći porodicama nastradalih, zakoni o vojsci i odbrani tačno propisuju procedure i korake nakon nesrećnih događaja. Opširnije ovde: Đorđević: Čeka se nalaz tužilaštva o uzroku eksplozije.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, na zahtev Ambasade SAD, poslala je dva stručnjaka za uklanjanje eksploziva u Tehnički remontni zavod. Dvočlani tim pregledaće mesto eksplozije, davati tehničke smernice i aktivno učestvovati u operacijama raščišćavanja, kako bi bio sprečen dalјi gubitak imovine. Opširnije ovde: Američki stručnjaci u Tehničko-remontnom zavodu.

Posle eksplozije i požara u magacinu ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu, nije bilo štetnih posledica u smislu zagađenja vazduha ili povećanog zračenja, rekao je na sednici Gradskog veća gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Na sednici načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović rekao da su u eksploziji u TRZ poginule četiri osobe, dok je 30 povredjeno. Medju povredjenima je bilo 12 vatrogasaca iz kragujevačke Vatrogasno-spasilačke brigade, od kojih je četiri zbrinuto u ovdašnjem Kliničkom centru, tri na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, dok su ostali pušteni na kućno lečenje. Opširnije ovde: GV: Nema opasnosti od zagađenja vazduha ili povećanog zračenja nakon eksplozije.

Subota, 4. mart 2017.

Ispraćaj posmrtnih ostataka kapetana Darka Kostića, koji je nastradao u eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu, organizovan je na groblјu Bozman u Kragujevcu. Posmrtni ostaci Kostića biće sahranjeni na groblju u Surdulici.

Nedelja, 5. mart 2017.

Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je deset pripadnika Ministarstva odbrane i vatrogasce Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji se nalaze na lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji zbog povreda zadobijenih prilikom eksplozije u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu. Povređeni se oporavlјaju i preduzete su sve neophodne medicinske mere kako bi se što pre uspešno okončao period bolničkog lečenja, saopštili su sa VMA. 

Uz opelo i vojničke počasti na groblјu u Surdulici sahranjeni su posmrtni ostaci tridesetsedmogodišnjeg kapetana Vojske Srbije Darka Kostića, jednog od četvorice radnika TRZ Kragujevac koji su nastradali 28. februara u eksploziji u tom Zavodu.

Ponedeljak, 6. mart 2017.

Očekuje se da bude objavljen konačan nalaz tužilaštva o uzroku nesreće u “Medni”.

Za sada nije poznato ni kada će biti sahranjeni posmrtni ostaci nastradalih civila Dejan Kovačević i Želјko Nikolić.

Galerija slika