InfoFoto: Milan Nikić - Arhiva

Samostalni sindikat: Fiat ne odgovara na predloge sindikata, drži se svojih uslova

Autor: InfoKG
09:30 | Petak, 20 05 2022

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike FCA Srbija Saša Đorđević izjavio je da radnici ovih dana odlaze u fabriku kako bi se bliže informisali o ponudi za odlazak na rad u inostranstvo, ali i izrazili svoj stav o tome, piše Agencija Beta, a prenose mediji.

On je agenciji Beta rekao da zaposleni i dalje nemaju formalnu ponudu poslodavca u vezi sa njihovim statusom, kao i da prilikom razgovora radnici ništa ne potpisuju.

Prema rečima Đorđevića, FCA nema nikakve brojeve, odnosno još nije poznat plan kompanije o tome koliko radnika može da ode u inostranstvo na rad, kao i koliko će radnika biti tehnološki višak.

On je ocenio da nema nikakvih pomaka posle prošlonedeljnog razgovora predstavnika tri sindikata sa poslodavcem u resornom ministarstvu.

Đorđević kaže da se poslodavac drži svojih uslova, odnosno ponude za odlazak radnika na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu, kojoj je alternativa otkaz.

Kako je naveo, budući da su radnici FCA mladi ljudi sa porodicama, 95 odsto njih ne može da odgovori na ponudu za odlazak u inostranstvo.

Prema rečima Đorđevića, kompanija nije odgovorila na predlog Samostalnog sindikata da se odlazak u inostranstvo reguliše po domaćem zakonu u trajanju do tri meseca, da se zaposlenima koji ne prihvate odlazak iz fabrike uz socijalni program omogući radno angažovanje u drugim fabrikama u Kragujevcu i okolini, odnosno plaćeno odsustvo u FCA.

Đorđević je istakao da mu se čini da je „neko“ sve ovo dobro osmislio kako bi radnici otišli iz kompanije.

On je rekao i da fabriku napuštaju rukovodioci i naveo primer direktora proizvodnje fabrike Vladana Lukića koji je dao otkaz.

Đorđević je potvrdio da je po dogovoru u Ministarstvu rada, inspekcija rada bila u kragujevačkoj fabrici i da su predstavnici kompanije samo usmeno obavestili sindikat da je „sve urađeno po zakonu“.

On je najavio da će se tim povodom inspekciji rada zvanično obratiti, kako bi dobio njeno mišljenje u pisanoj formi. 

Izvor: Agencija Beta, mediji