InfoFoto: kragujevac.rs

Serbiatrib19: Na FIN-u naučnici iz 30 zemalja o problemima trenja

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 16 05 2019

Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u toku je Međunarodna konferencija o tribologiji “Serbiatrib19”, 16. po redu, na kojoj 275 autora i koatora iz 30 zemalja Evrope i sveta predstavljaju najnovija naučna dostignuća u proučavanju triboloških procesa, odnosno trenja, habanja i podmazivanja. Ovu naučno-stručnu konferenciju organizuje Centar za tribologiju Fakulteta inženjerskih nauka i Srpsko tribološko društvo, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Međunarodnu konferenciju o tribologiji “Serbiatrib19”, 16. po redu, kojom se obeležava i tri decenije od njenog osnivanja, otvorio je rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović. 

Kragujevac kao centar razvoja srpske industrije u prošlosti, danas pored automobilske razvija i proizvodnju šinskih vozila čime ulazimo u razvoj nove grane industrije. Smatram da je od važnosti održavanje ove konferencije i dolazak velikog broja naučnika i istraživača jer je bitna razmena znanja i iskustava kao i razvoj i unapređenje obrazovanja u ovoj oblasti”, rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović. 

Konferenciju prati međunarodni časopis “Tribology in Industri” u kojem će biti publikovani radovi sa konferencije. Rezultati su, prema rečima organizatora, značajni ne samo za istraživače već i za širu zajednicu, privredu, industriju jer tribologija kao nauka i tehnologija u velikoj meri omogućava rešenje mnogobrojnih globalnih problema vezanih za potrošnju materijala, energije, smanjenja troškova i povećanja pouzdanosti rada složenih tehničkih sistema.

Inače, prva naučno – stručna konferencija Serbiatrib održana je 1989. godine i od tada svake druge godine okuplja naučnike istraživače iz oblasti tribologije, interdisciplinarne nauke koja se bavi procesima trenja, habanja i podmazivanja.