Info

SKENER u Kliničkom centru I DALJE U KVARU, još se čeka na deo iz Japana, pacijente šalju u Kraljevo i Čačak

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 02 11 2018

U kragujevačkom Kliničkom centru jedan od dva skenera za dijagnostiku je i dalje u kvaru, jer se još uvek čeka da stigne deo iz Japana koji treba da se zameni. Direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović kaže za InfoKG da se zbog toga pacijenti kojima je potrebna preciznija dijagnostika, osim u Kraljevo, upućuju i u Gradsku bolnicu u Čačku. Na pitanje kada će skener biti popravljen, Sazdanović odgovara da će se to znati kroz desetak dana.   

Portal InfoKG je pre desetak dana objavio da jedan od dva skenera u Kliničkom centru Kragujevac ne radi i tada nam je direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović rekao da će problem biti rešen do kraja oktobra. Međutim, to se nije dogodilo, jer se još uvek čeka na deo iz Japana, koji je neophodan za popravku. Sa druge strane, Sazdanović tvrdi da skener GE radi punim kapacitetom i trpi veliki pritisak. 

Prema informacijama koje imamo iz Tokija od dobavljača u narednih desetak dana znaće se kada će i kako biti popravljen skener “Toshiba”, budući da je star 12 godina. Moram da kažem i da tokom 2017. i 2018. svi kvarovi na “Toshiba” skeneru bili su popravljeni u roku od pet do 10 dana, uključujući i zamenu cevi za zračenje. Zbog toga smo neprijatno iznenađeni ovolikim odlaganjem isporuke rezervnog dela iz Japana”, rekao je za InfoKG Sazdanović. 

Pacijenti kojima je potrebna dodatna dijagnostika iz Kliničkog centra Kragujevac upućuju u bolnice u Kraljevu i Čačku. Sazdanović kaže da kragujevački Klinički centra u ove dve bolnice ima ukupno osam termina dnevno, što je, prema njegovom mišeljnju, sasvim dovoljno za urgentna stanja. 

Direktor Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović, podsetio je da dva skenera nisu dovoljna ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja pruža zdravstvenu zaštitu stanovništu sa šireg područja centralne Srbije na kojem živi više od 2 miliona ljudi. Najavio je i će zbog toga kragujevački Klinički centar u prvoj polovini sledeće godine dobiti novi najmoderniji skener, koji će nabaviti Ministarstvo zdravlja, preko kredita Svetske banke.