Info

Skupština usvojila budžet za 2016.

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Petak, 11 12 2015

Skupština grada Kragujevca usvojila je budžet za 2016. godinu, kojom su utvrđeni ukupni prihodi i primanja, rashodi i izdaci u iznosu od 10,8 milijardi dinara.

Obrazlažući predlog ove Odluke član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović rekao je da je ukpan budžetski deficit utvrđen u iznosu od 705 miliona dinara. Sredstva za njegovo finansiranje biće obezbeđena iz primanja od zaduživanja u iznosu od 932 miliona dinara, kojim se izmiruju izdaci za otplatu glavnice poslovnim bankama za uzete dugoročne kredite u iznosu od 228 miliona dinara. Preostali iznos iz kreditnog zaduženja od 705 miliona dinara koristiće se za pokriće budžetskog deficita.

''Iskazani deficit je posledica dospelih neizmirenih obaveza iz prethodnih godina koje se ne mogu izmiriti iz tekućih primanja već zaduženjem kod poslovnih banaka'', rekao je Mitrović.

Glavne karakterstike budžeta za 2016. godinu, prema Mitrovićevim rečima, odnose se na prenošenje neplaćenih obaveza iz ranijeg perioda u iznosu od preko tri milijade dinara, bez reprogramiranih obaveza sa Energetikom i EPS- om, koje će dospeti na naplatu nakon 2016. godine u najvećem delu, obuhvatanje svih neizmirenih obaveza za zarade za sva javna, javno komunalna i druga preduzeća čiji je osnivač grad u iznosu od 550 miliona dinara, čime će se uraditi konačna finansijska konsolidacija ovih preduzeća. Dodaje da je treća karakteristika realizacija kredita kod EBRD-a, tako što će za nabavku kamiona smećara i kontejnera primiti 310 miliona dinara na račun grada i to će se uvećanim subvencijama preneti JKP'' Čistoća''. Kapitalne investicije u iznosu od 632 miliona dinara su četvrta karakteristika budžeta.

''Od tog iznosa 143 miliona dinara odnosi se na kapitalno održavanje objekata osnovnog obrazovanja, 21 milion za kapitalno održavanje objekata srednjeg obrazovanja, 37 miliona za izgradnju servisne saobraćajnice, 84 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, 23 miliona dinara za arterske bunare, 50 miliona dinara za rekonstrukciju bioskopa ''Šumadija''", rekao je Mitrović.

Od ostalih projekata koji će biti realizovani u narednoj budžetskoj godini, on je naveo investiciono održavanje u predškolskim ustanovama ''Nada Naumović'' i ''Đurđevdan'', Teatru, pojedinim mesnim zajednicama, ulaganje u sportsku infrastrukturu.

Odbornici opozicije kritikovali su predloženi budžet za 2016. godinu ocenjujući ga kao neralni. 

"Budžet nije ni razvojni, ni socijalni, ni programski. Precenjen je barem za 50 odsto, jer će biti ostvareno maksimalno 6 milijardi", poručili su iz Demokratske stranke na konferenciji za novinare održanoj tokom sednice lokalnog parlamenta. 

Iz Zajedno za Šumadiju su, takođe na konferenciji za novinare održanoj tokom sednice, ocenili da je budžet rekordan i potpuno neprihvatljiv. Naglašavaju da nema kapitalnih investicija, sem jedne ulice u Servisu 2, dok su sve ostalo popravke puteva, zamene vodovodnih i kanalizacionih instalacija i adaptacija škola.

Gradonačelnik Radomir Nikolić složio se samo u delu da je budžet nerealan, a da je razlog što je on takav, zato što je tokom 2015. godine utvrđeno šta su i kolike su obaveze koje Kragujevac nije platio od 2006. godine do danas.

''Sve smo to morali da stavimo u budžet. Sad su konačno predstavljene sve obaveze koje grad ima. Ovde ne govorimo o tri milijarde obaveza koje su nastale u ovoj godini, naprotiv. U ovoj godini je plaćeno sve što je nastalo od troškova. Govorimo o dugovanjima od ranije. Sve što grad duguje nalazi se ovde i naći će se u bilansima u završnom računu za 2015.godinu'', naglasio je Nikolić.

Gradonačelnik je rekao i da je ova godina bila godina koju smo posvetili izmirenju obaveza prema socijali, zdravstvu, prosveti.

''Dug smo sveli na minimum. Narednu godinu posvetićemo javnim i javno komunalnim preduzećima. Odvojili smo ogroman iznos za subvencije tih preduzeća za izmirenje zaostalih zarada prema zaposlenima'', kaže Nikolić. 

Skupština grada je danas usvojila plan detaljne regulacije "Matična lokacija Stara Zastava". Usvojena je i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Kragujevca koja definiše plaćanje komunalne takse na godišnjem nivou za teretna i putnička vozila, motocikle... Ono što je novina je da će plaćanja komunalne takse biti oslobođene osobe sa invaliditetom sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja, osobe sa invaliditetom kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 ili više procenata, roditelji višestruko ometene dece kao i organizacije osoba sa invaliditetom osnovane sa ciljem pružanja pomoći licima sa invaliditetom, koje su registrovane u skladu sa Zakonom, dok se takse prilikom registracije za sve ostale kategorije neće menjati.

Data je i saglasnost na izmene programa poslovanja i finansijskih planova dela preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Kragujevac.

Na današnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca konstatovan je prestanka mandata odborniku Milivoju Vujadinoviću Paji sa izborne liste SPS-PUPS-JS, zbog podnošenja ostavke. Skupština je zatim potvrdila mandat Dragici Milić sa iste izborne liste, koja je zatim i položila odborničku zakletvu.