Info

Odbornici u petak raspravljaju o budžetu za 2016.

Autor: Branko Vukašinović
17:05 | Sreda, 09 12 2015

Odluka o budžetu grada Kragujevca za 2016. godinu kojom su utvrđeni ukupni prihodi i primanja, rashodi i izdaci u iznosu od 10,8 milijardi dinara, najvažnija je tačka o kojoj će se na 35. sednici, u petak 11. decembra, izjašnjavati odbornici gradskog paralmenta, najavio je predsednik Skupštine grada Milan Urošević.

Osnovno pravilo za projekciju plata koje je ispoštovano planiranim budžetom grada Kragujevca za 2016. godinu je da se projekcija plata zaposlenih u organima Grada i indiderktnim korisnicima umanji za 3 odsto u odnosu na planiranu, odnosno isplaćenu masu zarada u 2015. godini, naglasio je Urošević.

''Taj iznos od 3 odsto umanjenja biće upotrebljen u pravcu sprovođenja racionalizacije, a u skladu sa sprovođenjem Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Planirana masa za otpremnine zaposlenih je 39 miliona 955 hiljada dinara. Ovim budžetom 550 miliona dinara planirano je za isplatu zaostalih zarada u javnim i javno komunalnim preduzećima, i po prvi put planirana su sredstva za isplatu zaostalih zarada radnika u JKP ''Niskogradnja''", rekao je predsednik Skupštine grada.

Od investicija koje su planirane u narednoj godini, Urošević je izdvojio rekonstrukciju bioskopa odnosno dvorane ''Šumadija'', rekonstrukciju škola i fiskulturnih sala u školama i investiciju, u kojoj je lokalna samouprava samo posrednik, a odnosi se na nabavku kamiona i kontejnera za JKP ''Čistoća''.

Predsednik lokalnog parlamenta Milan Urošević je kao važnu naveo i Odluku o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, kojom se utvrđuje pravo na finansijsku pomoć za treći pokušaj vantelesne oplodnje za parove koji su već imali dva neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države. Dodaje da je reč o novini u ovoj oblasti i da će pravo na finansijsku pomoć za treći pokušaj vantelesne oplodnje moći da ostvare parovi koji su u braku ili u vanbračnoj zajednici, odnosno sve žene koje do dana podnošenja zahteva nisu napunile 42 godine. Maksimalni iznos finansijskih sredstava na koje će moći da računaju podnosioci zahteva je 250 000 dinara, a Odluka će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine.

Odbornici će raspravljati i o Odluci o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada, a koja definiše plaćanje komunalne takse na godišnjem nivou za teretna, putnička vozila, motocikle. Novina je da će plaćanja komunalne takse biti oslobođeni: osobe sa invaliditetom sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja , osobe sa invaliditetom kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta nogu od 60 ili više procenata , roditelji višestruko ometene dece o kojoj roditelji neposredno brinu, kao i organizacije osoba sa invaliditetom osnovane sa ciljem pružanja pomoći licima sa invaliditetom, koje su registrovane u skladu sa Zakonom. Urošević naglašava da se u svim navedenim slučajevima oslobađanje odnosi na jedno vozilo, koje se registruje u toj godini, kao i da se takse prilikom registracije za sve ostale kategorije neće menjati.

Između dva skupštinska zasedanja najstariji odbornik Milivoje Vujadinović Paja je podneo ostavku. Odbornici će se na početku 35. sednice Skupštine grada izjašnjavati o prestanku njegovog mandata, inače odbornika JS-PUPS i potvrđivanju mandata Dragice Milić sa ove izborne liste.