Info

Spisak poskupljenja u tekućoj godini, Kragujevčani naročito da otvore novčanik

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Petak, 08 01 2021

Od početka 2021. godine građanima Srbije, a Kragujevčanima naročito zvog niza lokalnih poskupljenja, stizaće uvećanje, kako narod voli da kaže, mesečne "čestitke", a i za svakodnevno funkcionisanje biće im potrebno više novca. Komunalije, porez, akcizna roba, zdravstvene usluge... U nastavku pročitajte šta sve poskupljuje.

ODVOŽENJE SMEĆA 

Odvoženje smeća skuplje plaćaju sve kategorije - najviše građani (36,1 odsto), privreda 29 osto i preduzetnici 28 odsto. Poslednja izmena cenovnika izvršena je u julu 2016. godine.

VODA

Vodosnabdebanje poskupjuje za 26 odsto. Cenovnik nije menjan od 1. januara 2014. godine.

POREZ NA IMOVINU

Uvećana je stopa poreza na imovinu fizičkih lica sa 0,30 na 0,40 odsto. To znači da će Kragujevčani u gradsku kasu "ubaciti" dodatnih 140 miliona dinara za godinu dana. 

PARKIRANJE

Parkiranje je poskupelo sa 55 na 60 dinara (Parking garaža ima sopstveni cenovnik, opširno OVDE). Pored toga, u nultoj zoni ukinut je treći sat, a maksimalno moguće zadržavanje je dva sata.

TV PRETPLATA

aksa za javni medijski servis. Predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara.

GORIVO

Vozači bi trebalo da se pripreme za nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana. Sirova nafta brent je prvi put od marta na svetskim berzama dostigla vrednost od 50 dolara po barelu. Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji.

CIGARETE

Prema predloženim izmenama zakona o akcizama, u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo je januarsko i to za 10 dinara po paklici. 

PCR TEST

Cena PCR testiranja na lični zahtev zahtev raste na 9.000 dinara.