InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Sportsko udruženje slepih i slabovidih lica "Knez" dobilo GOVORNI PIKADO

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 02 03 2023

Sportskom udruženju slepih i slabovidih lica „Knez“ uručen je govorni pikado, koji je donirao Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih osoba Srbije.

Pikado sa zvukom ili govorni pikado je već uvršten u zvanična takmičenja, a postoji i državno prvenstvo. Slepim i slabovidim osobama će ova donacija mnogo značiti, jer će i oni moći da ravnopravno učestvuju na takmičenjima na nivou Republike Srbije i šire. Svako uključivanje osoba sa invaliditetom u određeni vid sportskih aktivnosti veoma je značajno za podizanje njihove psihofizičke spremnosti. Takođe, značajno je za njihovu rekreaciju i druženje, kao i za sve ono na šta svaki čovek ima pravo. Grad podržava ovakve organizacije već duži niz godina i nastavićemo da to činimo i u budućnosti“, kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Sportsko udruženje slepih i slabovidih „Knez“ iz Kragujevca okuplja slepe i slabovide osobe koje učestvuju u takmičarskim kategorijama, ali se i rekreativno bave sportom. Istaknute rezultate ostvarili su u šahu, kuglanju i atletici.

Pikado je veoma popularan sport kod slepih i slabovidih i imamo aktivnu ligu u kojoj učestvuje 13 klubova. Govorni pikado ima govorni program prilagođen slepim i slabovidim osobama. Bez obzira na uzrast, svi mogu da učestvuju - da se takmiče ili rekreativno zanimaju“, rekao je Petar Vranjković, predsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih.