SportFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac domaćin kvalifikacionog Državnog prvenstva slepih i slabovidih u šahu

Autor: InfoKG
15:30 | Subota, 30 03 2024

U Kragujevcu je juče, u organizaciji Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih, počelo pojedinačno kvalifikaciono prvenstvo slepih i slabovidih u šahu i trajaće do nedelje, 31. marta. 

Predsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih Srbije, Leon Petrović, pojasnio je da se radi o kvalifikacionom takmičenju za finale Državnog prvenstva koje će biti održano u avgustu, a u koje će se plasirati četvorica najboljih od gotovo 30 prijavljenih slepih i slabovidih šahista iz čitave zemlje i priključiti ostaloj šestorici koji su već stekli kvalifikacije i direktno idu u finale.

Šah među slepima je jako zastupljen kao igra koja je potpuno ravnopravna sa ostalom populacijom, rekla je Ana Radaković, sekretar Okružne organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac. Ona je naglasila da je jedinu razliku u ovoj igri predstavljaju table na kojima su crna polja ispupčena i figure koje imaju jedan rez više, a pravila igre su ista i ravnopravna za sve.

- Grad Kragujevac gaji poseban odnos i pruža podršku svim organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Sport je oblast u kojoj oni daju svoj puni doprinos i postižu brojne rezultate. Kada su u pitanju paraolimpijci, Kragujevac je primer dobre prakse. Pripreme za Državno prvenstvo u šahu slepih i slabovidih su još jedan primer socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom, rekla je Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava, i podsetila da je u Savezu slepih i slabovidih i Mile Bjelanović, dobitnik brojnih priznanja, medalja sa međunarodnih i nacionalnih takmičenja.

Kragujevac je jedna od najuspešnijih organizacija u Srbiji koja ima oko 12.000 slepih i slabovidih lica i 45 podružnih organizacija. Takmičari su prošle godine na Evropskom prvenstvu održanom u Đenovi osvojili prvo mesto, na prvenstvu u Ohridu bili su drugi na svetu, a na olimpijadi na Rodosu osvojili su treće mesto. 

Kragujevac će biti domaćin i ekipnog takmičenja koje će biti održano na jesen u prvoj nedelji novembra meseca.

Galerija slika