KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Audio prvenac "Koraka" poklonjen Udruženju slepih i slabovidih

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 31 12 2023

Ustanova kulture „Koraci“, u saradnji sa Knjaževskom srpskim teatrom i CZNTK „Abrašević“, priredila je svoje prvo audio izdanje i to romana Bratislava Milanovića „Povratak“ iz 2019. godine i poklonila ga Udruženju slepih i slabovidih lica Kragujevac.

Inicijator realizacije ovog izdanja je Grad Kragujevac.

- Ova zvučna knjiga koju poklanjamo odraz je posvećenosti ravnopravnom učešću građana u životu, a što je zajedno sa predstavnicima udruženja definisano kroz izradu Strategije, odnosno plana razvoja kulture za period 2021-2025 godine. Ovaj znak pažnje Ustanove kulture „Koraci“, Knjaževsko srpskog teatra i CZNTK „Abrašević“ kroz umrežavanje i jačanje ljudskih resursa, odnosno institucionalnih kapaciteta, trebalo bi da dobije svoj kontinuitet i u narednoj godini, čime se, pored ostalog, neguje i zavičajno stvaralaštvo, rekao je član Komisije Privremenog organa Grada Kragujevca, Miljan Bjeletić.

- Ovo je prvo audio izdanje ustanove kulture "Koraci" i tu nećemo stati. Plan je da se već početkom sledeće godine pokrene realizacija narednih audio izdanja. Prvo izdanje je „Povratak“ autora Bratislava Milanovića iz 2019. godine, a to je godina kada je ustanova kulture „Koraci“ aktivno počela da se bavi izdavaštvom. Većinu naših izdanja pretvorićemo u audio format, rekla je Mirjana Milenković, direktorka Ustanove kulture „Koraci“ i poručila da se kroz humani aspekt ogleda i društvena odgovornost ustanova kulture koje se uključuju u ovakve projekte. Time pokazujemo da brinemo o našim sugrađanima, članovima udruženja sa različitim tipovima invaliditeta, jer kultura mora biti svima dostupna, zaključila je Milenković.

- Udruženje slepih i slabovidih Kragujevca, kroz ovo audio izdanje prvi put uspostavlja saradnju sa Ustanovom kulture „Koraci“ i drago nam je da je prepoznala značaj i omogućila nam da književna dela iz svoje izdavačke delatnosti budu pristupačna slepim i slabovidim sugrađanima, ali i ostalima koji imaju potrebu za njima, kazala je Ana Radaković, sekretar Okružne organizacije Saveza slepih Kragujevac. Ona se zahvalila i na izuzetnoj saradnji sa gradom Kragujevcem koji je prepoznao značaj uključenosti osoba sa invaliditetom u sva kulturna dešavanja u i izrazila nadu da će ona biti uspešna i sledeće godine.