Info

STARI KRAGUJEVAC - Politički život Kragujevca između dva rata (Drugi deo)

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 05 01 2020

Od građanskih političkih partija prvo se organizuje Demokratska stranka u Kragujevcu. Odluka o formiranju ove stranke doneta je na jednoj konferenciji "najuglednijih predstavnika" Samostalne radikalne, Nacionalne (liberalne) i Naprednjačke stranke početkom 1920. godine. Osnivanje Demokratske stranke izvršeno je 21. marta 1920. godine u sali Prve kragujevačke pivnice. Za predsednika Mesnog odbora izabran je Milutin Filipović, advokat, za potpredsednike: Milan Stojičević (predsednik opštine) i Andra Stojanović, trgovac. Za sekretare: dr Marko Krstić, profesor i Miloš Čomić, industrijalac. Za blagajnika Boža Božić, učitelj. Pokrenut je i partijski organ "Šumadijska demokratija", a glavni i odgovorni urednik glasila bio je dr Marko Krstić. Tako je stapanjem Samostalne radikalne, Napredne i Liberalne stranke nastala Demokratska stranka koja će, bez obzira na sve trzavice i neslaganja, ozbiljno pristupiti pripremama za opštinske izbore.

Prvi deo teksta čitajte OVDE.

Prvi znaci življeg rada na okupljanju radikala primetili su se u Kragujevcu sredinom 1920. godine, posle izvršene organizacije stranke i pojave lista "Narodna sloboda", kao organa Radikalne stranke u gradu na Lepenici. Direktor lista bio je jedan od prvaka stranke Čeda Radović, advokat. Na čelu ovog pokreta za obnavljanje stranke stajao je staroradikalni prvak Sreten Kojić, dugogodišnji radikalski poslanik za Okrug kragujevački. Istovremeno mlađi radikalski prvaci iz Kragujevca pokreću list "Novi pokret", kako bi se oslobodili starijih, koji su bili kompromitvani aferama. Sa željom da krenu novim putem, preuzimaju kormilo stranke 27. septembra 1920. godine. Na čelo Okružnog odbora, umesto Kojića, biraju Tadiju Pantovića, predstavnika mladoradikala. Iako opterećena unutrašnjim trzavicama i sukobima, Radikalna stranka je uživala u narodu izvesnu popularnost, jer je nastupala kao snaga koja je odigrala najvažniju ulogu u toku rata i u ujedinjenju zemlje.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Od značajnijih građanskih političkih stranaka posle Prvog svetskog rata u Kragujevcu treba istaći Republikansku partiju koja se predstavila kragujevačkoj javnosti marta 1920. godine.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović