InfoFoto: mod.gov.rs

Startovala probna proizvodnja kragujevačkog "HAMERA"

Autor: InfoKG
13:45 | Ponedeljak, 25 05 2020

U kragujevačkom preduzeću “Zastava TERVO” počela je proizvodnja nulte serije terenskog vozila “Zastava NTV” koje je, posle uspešnog testiranja, uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, piše RTK. U ovom preduzeću do kraja godine očekuju početak serijske proizvodnje za potrebe Vojske Srbije, što bi dovelo i do zapošljavanja većeg broja radnika.

Fabrika „Zastava TERVO“, koja je osnovana 2017. godine, projektovala je u saradnji sa Vojno-tehničkim institutom novo terensko vozilo “Zastava NTV” koje ispunjava sve svetske kriterijume za rad u otežanim terenskim uslovima. Za potrebe Vojske Srbije urađene su dve varijante novog terenca – kombi i kamion.

Posle uspešno završenih ispitivanja, krajem novembra prošle godine, oba vozila su uvedena u naoružanje Vojske Srbije. Ubrzo nakon toga, kragujevačka fabrika je dobila dozvolu i počela proizvodnju nulte serije.

Očekujemo da će do kraja maja biti završena proizvodnja nulte serije. Posle toga sledi predavanje nulte serije jedinicama koje treba da izvrše određena ispitivanja, koja su dosta kraća nego ova koja smo imali prototipska. Nakon toga očekujemo ulaz u serijsku proizvodnju i zaključenje ugovora o snabdevanju Vojske Srbije ovim vozilima iz serijske proizvodnje”, rekao je za RTK direktor preduzeća “Zastava TERVO”, Zoran Adžić.  

U fabrici „Zastava TERVO“ očekuju da će do kraja ove godine početi serijska proizvodnja terenskih vozila. Osim snabdevanja Vojske Srbije, planovi su da se vozilo prilagodi potrebama drugih korisnika i postane izvozni proizvod. To bi dovelo do povećanja proizvodnje i potražnje za radnicima raznih profila. 

Izvor: RTK