InfoFoto: Arhiva - Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac

Stevanović: Grubo prekršen Poslovnik, predsednik Skupštine grada namerno nije došao

Autor: InfoKG
12:38 | Utorak, 02 04 2024

Pokušaj opozicije da se održi sednica Skupštine grada po hitnom postupku ni iz drugog puta nije uspeo, jer današnja sednica, kao i ona prvobitno zakazana za subotu, 30. mart, nije održana zbog nedostatka kvoruma. Tako nije ni došlo do diskusije o zemljištu kod Zastavinog servisa, što je trebalo da bude jedina tačka dnevnog reda. "Poslovnik je grubo prekršen od strane zamenice predsednika SG Anđelke Stojković, a predsednik SG Ivica Momčilović namerno nije došao na sednicu", smatraju iz opozicije.

Na pitanje da prokomentariše današnji pokušaj održavanja sednice i dalje korake opozicije, odbornik Veroljub Stevanović je izjavio:

Propao još jedan pokušaj opozicije: Ništa od kvoruma za diskusiju o zemljištu kod "Zastavinog servisa"

"Zamenica predsednika Skupštine grada je danas grubo prekršila Poslovnik, i to član 134. koji kaže da u slučaju nedostatka kvoruma predsedavajući mora da odloži sednicu za odgovarajući dan i sat. 

Predsednik Skupštine namerno nije došao na ovu sednicu, jer u vreme dok se sporna odluka donosila on je bio zamenik gradonačelnika i tako član tog Veća koje je donelo ovu skandaloznu odluku. 

Opozicija će ovu temu, sada kao dopunsku tačku dnevnog reda, kandidovati na prvoj narednoj redovnoj sednici (1/3 odbornika ima pravo predlaganja tački dnevnog reda), kada budu tu odbornici vladajuće većine, pa neka objasne građanima zašto ne žele da novoj temi diskutujemo".

Podsetimo, na dnevnom redu, a po inicijativi kragujevačke parlamentarne opozicije, trebalo je da se nađe Predlog Rešenja o stavljanju van snage Rešenja o davanju saglasnosti za zaključenje sporazuma o naknadi na nepokretnosti koje su bile predmet administrativnog prenosa eksproprijacije Br. 400-3141/23-I od 16.03.2023. godine objavljenog u "Službenom listu grada Kragujevca" br. 14 - strana 156. 

Reč je o zemljištu kod "Zastavinog servisa".

Prema tvrdnji opozicije, "radi se o protivzakonitoj odluci koju je Skupština grada donela za lokaciju „Zastavin servis“ i time omogućila protivpravno bogaćenje trećem licu na teret budžeta grada. Smatramo da je ova tema od izuzetnog značaja za građane Kragujevca, da isplata 300 miliona dinara za spornu lokaciju može ugroziti funkcionisanje grada". Sporno je što će gradska kasa u narednih par meseci biti olakšana za više od 2,5 miliona evra za eksproprijaciju vlasnicima objekata za zemljište koje nije njihovo. "Gradsko građevinsko zemljište na katastarskoj parceli 10822/4 na kome se nalaze navedeni objekti nije predmet prodaje, već samo objekti", obrazložila je kragujevačka opozicija.

Oni su, takođe, ovim povodom podneli krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića.