InfoFoto: printscreen/youtube

Stevanović se obrušio na naprednjake: "NAČIN NA KOJI STE SMENILI VASILJEVIĆA JE STRAŠAN, onakvog čoveka ste gurnuli u blato"

Autor: Jovana Mladenović
12:07 | Ponedeljak, 27 12 2021

Kragujevačku javnost u petak je uzburkala i zatekla vest da je Institut za javno zdravlje Kragujevac dobio novog direktora, jer je na sednici Vlade sa te funkcije smenjen Dragan Vasiljević, a imenovan je Nebojša Ranković. Ova tema nametnula se i na današnjoj sednici Skupštine grada, jer je lider ZZŠ Veroljub Stevanović naprednjacima uputio žestoku primedbu na način na koji je Vasiljević smenjen.

Podsetimo najpre, Vasiljević je na mestu v.d. direktora IZJZ proveo deceniju, a da je smenjen u petak informacija je zatekla ne samo ovdašnju javnost, nego i njega samog. Kako je rekao, niko ga nije kontaktirao, niti obavestio o tome. U javnosti se pojavila informacija da je do nadležnih državnih organa došlo izvesno pismo koje se u negativnom kontekstu bavilo poslovanjem IZJZ, te je to mogući okidač za smenu.

U Gradskom odboru SNS u međuvremenu održana je konferencija za medije povodom kraja godine, ali novinari su tražili i da se prokomentariše smena Vasiljevića. Saša Jaćović, predsednik Odborničke grupe SNS, rekao je da su u poslednje vreme bilansi IZJZ loši, a da zaposleni ne primaju pun lični dohodak i da je zbog toga resorno ministarstvo izašlo s takvom odlukom pred Vladu RS koja je istu i usvojila.

Veroljub Stavanović iskoristio je priliku da se na današnjoj sednici lokalnog parlamenta, na kojoj je bio i Jaćović, osvrne na način na koji je Vasiljević smenjen.

"Želim da pričam o načinu na koji je to urađeno. Na konferenciji za štampu SNS, na kojoj je govorio Saša Jaćović, predsednik Odborničke grupe SNS, rečeno je da je Dragan Vasiljević smenjen zato što su pisma Nadzornog i Upravnog odbora IZJZ stigla u Vladu Republike Srbije, vrlo negativna o njegovom radu, da se ne daju potpune plate i da je Institut manje-više u kolapsu. To je apsolutna laž, to je neistina! Onakvog čoveka (Dragana Vasiljevića) gurnuti u blato, ispljuvati ga, to je ružno i to ne može da radi jedan odbornik, a pogotovo ne predsednik Odborničke grupe. Istina je da je IZJZ nekada zaista bio u tom kolapsu, a sada je u potpuno drugom stanju i jedna od najboljih institucija te vrste u zemlji, plate se daju redovno, sa redovnom stimulacijom, vozni park je obnovljen, ne kasni se sa isplatama dobavljačima i sve se namiruje na pravi način. Građani Kragujevca, pogotovo u ovo doba Korone, više su nego zadovoljni radom IZJZ. Ponavljam, nije sporno da se menja direktor, to je vaša stvar, ali način da tako nešto takvom čoveku uradite, to je strašno, rućno i tužno", poručio je Stavanović sa skupštinske govornice i pitao da li je Jaćovića (direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva) sramota što po beogradu "mulja lekove"? 

"Treba se pogledati u ogledalo, najlakše je nekoga gurnuti u blato", zaključio je Veroljub Stevanović.

Jaćović je kroz repliku rekao da ne razume Stevanovićev ton i vređanje. "Pričate u najmanju ruku gluposti, izrekli ste opasne dezinformacije. Kakve ja to lekove muljam?! Ja se nikad ne bih bavio temom IZJZ da nisam bio isprovociran od strane novinara da to prokomentarišem. Resorno ministarstvo donelo je takvu odluku na osnovu informacija iz upravljačkih struktura i o tome postoji dokaz. To nije politička odluka, već odluka resornog ministarstva", zaključio je Jaćović.