Info

SUDBINA Gradske tržnice: Radova nema, mesečna rata kredita 35.000€ - Evo šta kažu u JKP “Šumadija” (FOTO)

Autor: InfoKG
17:30 | Petak, 03 02 2023

Radova na rekonstrukciji Gradske tržnice trenutno nema, a mesečna rata kredita od preko 35.000 evra se plaća. To za InfoKG tvrde u Javnom komunalno preduzeću “Šumadija”. Međutim, ne znaju da kažu kada će radovi biti nastavljeni, a ni okončani. Za to vreme, kao i do sada, građani besni, što ni posle tri godine posao nije obavljen. 

Rekonstrukcija Gradske tržnice, odnosno “Zelene pijace”, koja se nalazi u okviru kompleksa Milošev venac, počela je još u maju 2020. Trebalo je da bude završena do kraja te godine. Međutim, ni posle gotovo tri godine kraj rekonstrukcije se ne nazire. Na sve to, zanimljivo je da je ovaj objekat izgrađen za oko godinu dana, a već tri ne može da bude rekonstruisan. 

Zgrada tržnice je izgrađena 1929. godine, kao jedna od prvih pokrivenih pijaca u Evropi. Arhitekta ovog zdanja je Georgij Pavlovič Kovaljevski. Kamen temeljac položen je i osvećen 9. septembra 1928. godine, kada je i otpočela izgradnja, a završena novembra 1929. godine. Zgrada zauzima centralno mesto na predviđenom prostoru Miloševog venca i predstavlja kultrno dobro grada Kragujevca koje je pod zaštitom Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Problem nastaje kada se početkom jula te 2020. urušio deo zgrade Tržnice, koja je izgrađena 1929.,  a onda su problemi krenuli da se ređaju. 

I dan danas ova tema izaziva bes kod Kragujevčana. Postavljaju pitanja gotovo svakodnevno u komentarima na društvenim mrežama kada će Tržnica biti rekonstruisana. Od nadležnih odgovor, kao i do sada, da će se potruditi da to bude u što kraćem roku. 

A rok i konkretno kada je to? E, to se više ne zna. Sve se svodi na nadanje. 

Radova trenutno nema. To mogu da vide i prolaznici, a potvrđuju iz Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”. Problem je kažu rast cena na tržištu.

Na objektu se trenutno ne izvode nikakvi radovi. Završetak radova na zelenoj pijaci „Centar“ u najavljenom periodu nije realizovan zbog poremećaja cena na tržištu koja su nastala u drugom kvartalu prošle godine i koji su uzdrmali redovno poslovanje svih učesnika u poslu. JKP Šumadija Kragujevac preduzima sve mere kako bi se stvorili uslovi za završetak započetih radova. Ulažemo veliki napor kako zbog značajno povećanih troškova izgradnje u odnosu na period kada je zaključen Ugovor ne dođe do produženja rokova i do još viših cena u odnosu na ugovorene s obzirom na svakodnevne promene na tržištu“, poručuju za InfoKG iz JKP „Šumadija“.

Ne kriju da problem leži i u prvobitnom projektu. 

Nakom detaljnog sagledavanja nedostatka prvobitnog projekta, kao i bezbednosti daljeg izvođenja radova kako se ne bi ugrozila stabilnost objekta, pristupilo se privremenoj obustavi radova dok se ne izradi Separat izmena projekata. To je ujedno i jedan od razloga što je više puta aneksiran osnovni Ugovora sa izvođačem. Drugi razlog su nove vrste radova koje nisu bile obuhvaćene prvobitnim projektom, a neophodno je da se izvedu. Jedan od razloga usvajanja novog urbanističkog projekta bilo je i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture koje nije traženo pri usvajanju prethodnih urbanističkih rešenja. Rezultat ispitivanja koje je izvršio Građevinski fakultet iz Beograda opravdava bojazan za stabilnost objekta i obustavu izvođenja radova. Naime, u njemu se navodi da je stabilnost objekta ugrožena i da treba pristupiti izradi projekta obezbeđenja stabilnosti objekta. Novim urbanističkim projektom nisu predviđeni „kubusi“ (tzv. bunkeri) kao model protivpožarnih izlaza i biće uklonjeni nakon izmene osnovnog projekta“, saopštili su za InfoKG iz JKP “Šumadija“. 

Em što se ne zna kada će rekonstrukcija biti okončana, ne zna se i koliko će na kraju radovi koštati, a prvobitna je vrednost bila 293 miliona dinara, pa se vremenom povećavala.

Ukupnu cenu izvođenja radova ne možemo znati u ovom trenutku iz razloga što se mora ne samo uključiti vrednost novih radova, već i izuzeti radovi koji neće biti izvedeni, a na osnovu Separata izmena sva tri dela velikog projekta“, kažu u JKP “Šumadija“.

Novac za rekonstrukciju obezbeđen iz dugoročnog investicionog kredita ovog preduzeća. Radova nema, al se rate kredita redovno izmiruju, jer je zgrada Tržnice, pod hipotekom. 

Rate kredita se izmiruju redovno u roku dospeća i mesečno iznose 35.178,21 evra. Po odredbama Ugovora sa ADDIKO bankom, za uspostavljanje obezbeđenja kredita banci je dostavljena založna izjava za upis založnog prava na nepokretnost – zgrada Tržnice“, izjavili su za InfoKG u JKP “Šumadija“.

Na kraju, kao i do sada ništa se tačno ne zna. Građani i dalje besni i bez konkretnog odgovora na pitanje o Gradskoj tržnici. A besni su i prodavci, umesto na tezgama, pojedini robu prodaju na ulici i to Crvenog barjaka, tik uz ograđenu Gradsku tržnicu na kojoj radova nema. S vremena na vreme formira se po koja divlja deponija na tom mestu i zaraste travnom. Nadležni očiste, pa vrlo brzo opet priča bude ista.

Galerija slika