InfoFoto: Arhiva

U Kliničkom centru se leči 16 pacijenata od Korona virusa, kineski stručnjaci danas u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 25 03 2020

Na Infektivnoj klinici kragujevačkog Kliničkog centra trenutno se leči 16 pacijenata zaraženih Korona virusom, a od toga je četvoro na respiratoru, ali su stabilno. To je poručio gradonačelnik Radomir Nikolić u svom obraćanju javnosti, a u ime direktora ove zdravstvene ustanove Predraga Sazdanovića, koji nije prisustvovao ovom događaju, jer, kako je rečeno, u Kragujevac danas dolaze kineski stručnjaci.   

Od 16 zaraženih koji se leče u kragujevačkom Kliničkom centru, petoro je iz Ćuprije, četvoro iz Aranđelovca, po dve osobe iz Kragujevca i Čačka i po jedna iz Rekovca, Svilajnca i Paraćina.  

Prenoseći Sazdanovićeve reči, Nikolić je rekao da je od 16 pacijenata zaraženih Korona virusom, četvoro na respiratoru, a od toga dvoje u težem stanju, s tim da su tih četvoro za sada stabilno. Dodao je i da je 10 pacijenata dobrog opšteg stanja.

Na teritoriji grada do juče nije bilo registrovanih zaraženih Kragujevčana Korona virusom, ali se ta situacija promenila juče u poslepodnevnim časovima, kada su rezultati stigli iz Nacionalne referentne laboratorije Instituta Torlak, kada su potvrđena prva dva slučaja.    

Mi jesmo u Kliničkom centru Kragujevac do juče imali zaražene Korona virusom, ali nismo imali nijednog resgistrovanog Kragujevčanina, što ne znači da ih nemamo. Od juče, po podcima, imamo dva obolela Kragujevčanina i to je novina. Zbog toga smo u prethodnom periodu donosili sve mere da bi probali od toga da se zaštitimo. To dvoje Kragujevčana, imaju svoje porodice, te porodice imaju sopstvene kontakte što znači da ubuduće moramo da budemo ozbiljno oprezni kada je Kragujevac u pitanju, jer je Korona konačno stigla i kod nas”, rekao je Nikolić dodajući da nisu ovlašćeni da govore ko su ta lica, ali da je kroz grad već prošla informacija, kao i da je za jedno od ta dva lica traženo da se ponovi test kako bi bili sigurni da se radi o pozitivnoj osobi na Korona virus.   

Kada je reč o dvoje zaraženih sa teritorije grada Kragujevca, kako je InfoKG juče nezvanično saznao i preneo, to su tehničar Infektivne klinike kragujevačkog Kliničkog centra (1984) i žena (1966) koja je bila na proslavi 18. rođendana u Čačku u danima kada je počela epidemija.   

U Kragujevac danas dolazi kineski tim stručnjaka, tačnije u Klinički centar, gde će razgovarati i savetovati zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi o borbi protiv Korona virusa. Poznato je da je pre nekoliko dana sa kineskim timom stručnjaka u Srbiju stigao i paket pomoći iz ove zemlje, ali za sada se ne zna šta će od toga dobiti Kragujevac.  

Sva pomoć iz Kine distribuira se preko Ministarstva zdravlja i republičkog Kriznog štaba. Neće Kinezi sami da donesu pomoć u Kragujevac. Znači, pomoć je stigla u Beograd i odatle se distribuira u skladu sa potrebama i planom koji je formiran za funkcionisanje čitavog zdravstvenog sistema u ovoj krizi, a bilo je raznih nagađanja. Kragujevac je dobio tri respiratora, koji su stigli iz Egipta, a to je bilo par dana pre dolaska kineske pomoći. Verujem da ćemo dobiti još respiratora iz ovog paketa pomoći”, zaključio je Nikolić. 

Ostaje da vidimo da li će se nadležni iz kragujevačkog Kliničkog centra oglasiti i obavestiti javnost o ishodu posete kineskog tima stručnjaka ovoj zdravstvenoj ustanovi.