InfoFoto: Arhiva

U Kragujevcu 18.400 nezaposlenih

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu ima 18.400 nezaposlenih, što je za oko osam odsto manje nego u prošloj godini. To je za RTK izjavio direktor Nacionale službe za zapošlјavanje, Zoran Martinović. Dodaje i da raste broj zaposlenih, kao i potražnja za novim radnicima, pa se, kako kaže, poslednjih godina beleži smanjenje broja nezaposlenih 

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji ima 570.000 nezaposlenih, što je oko devet odsto manje, nego u istom periodu prošle godine. U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošlјavanje, trenutno se nalazi blizu 30 hilјada nezaposlenih. Od tog broja, 60 odsto nezaposlenih evidentirano je u Kragujevcu.

Taj trend smanjenja datira od sredine 2013. i svake godine imamo značajno smanjenje broja lica na evidenciji, ali imamo zaista i povećano zapošljavanje” izjavio je za RTK Martinović.   

Naglašava da je na smanjen broj nezaposlenih uticala i kontrola sive ekonomije, jer su procene da petina radnika radi “na crno”. Dodaje i da se na tržištu rada javlja problem između ponude i potražnje, jer, kako kaže, poslodavci sve više pored formalnog obrazovanja od radnika očekuju i sepcifična znanja i veštine.

Mnogo veći broj je poslodavaca koji traži zaposlene preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Sve je veći stepen nezadovoljavanja njihovih potreba u pogledu kvaliteta radne snage ili u pogledu broja lica koje žele da zaposle. Zbog toga pokušavamo da nađemo balans između ponude i traženje. U nekom trenutku smo imali nemogučnost da ljudi pronađu posao, a sada sve više dolazimo u poziciju da neki poslodavci ne mogu da nađu kvalitetne zaposlene”, kaže za RTK Martinović. 

Nacionalna služba za zapošlјavanje je i ove godine objavila programe i mere u okviru aktivne politike zapošlјavanja. Za te namene opredelјeno je četiri milijarde dinara. Novine se odnose na programe stručnih praksi i delimično uvećane novčane iznose koji se odobravaju. Za program javnih radova mogu konkurisati samo opštine iz četvrte grupe razvijenosti, dok je za zapošlјavanje osoba sa invaliditetom opredelјeno 550 miliona dinara. Interesantno je da je pokretanje sopstvenog posla, iz godine u godinu, sve popularnije u Srbiji. 

Izvor: RTK

Izvor: RTK