InfoFoto: Arhiva

U Kragujevcu ipak 32 osobe zaražene Korona virusom, razlika u broju zbog ponovljenog testiranja

Autor: Branko Vukašinović
12:45 | Petak, 10 04 2020

Na teritoriji grada Kragujevca do sada je registrovan Korona virus kod 32 osobe, a ne 34. Iz Instituta za javno zdravlje, koji dostavlja ove informacije, poručuju da se razlika u ciframa pojavila pošto su u pozitivne dva puta beležili pacijente koji je ponovljeno testiranje, kao i da su sada ispravili grešku. 

Institut za javno zdravlje Kragujevac je od početka epidijemi Korona virusa do danas do 9 sati uzorkovao ukupno 492 pacijenta. Od tog broja za sada je završena analiza briseva za 410 pacijenata. Dodaju i da će danas uzeti nove uzorke i transportovati ih u Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici na analizu.  

Prema poseldnjim rezultatima koji su stigli iz Batajnice, dva uzorka su pozitivna i oba su iz Kragujevca. Od koji je jedan uzorkovao Institut, a drugi ovdašnji Dom zdravlja.

Međutim, Institut je dostavio informaciju medijima da je u Kragujevcu ukupno do juče do ponoći bilo 33 zaržanih, jutros oko 9 sati da je 34, a ipak je na kraju COVID-19 registrovan kod 32 Kragujevčana.    

Pošto nam se nisu uklapale cifre, sada smo detaljno ispregledali sve liste uzorkovanja po danima i rezultate koji su stizali iz dve laboratorije. Razlika se pojavila zbog toga što smo u pozitivne beležili i pacijente koji su dva puta rađeni (npr. ponovlja se zbog sigurnosti da li je pozitivan ili da li je izlečen i sl.). Sada smo takve duplirane pozitivne uzorke isključili”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac. 

Prema poslednjim ispravljenim podacima ukupno pozitivnih za sada u Šumadijskom okrugu je 48 pacijenata. Od toga, 32 iz Kragujevca, 13 iz Aranđelovca, dve osobe iz Topole i jedna iz Rače.  

Prema poslednjim informacijama iz Instituta za javno zdravlje, na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga u kućnoj izlolaciji i pod zdravstvenim nadzorom su 1.673 osobe.