InfoFoto: Arhiva - Facebook

U Kragujevcu još tri osobe zaražene Korona virusom

Autor: Branko Vukašinović
15:15 | Subota, 28 03 2020

Na teritoriji grada Kragujevca kod još tri osobe je potvrđeno da su zaražena Korona virusom, pokazuju poslednji podaci ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje. To znači da je virus COVID-19 za sada registrovan kod sedmoro Kragujevčana. Iz ovdašnjeg Instituta za javno zdravlјe poručuju da se radi o osobama koje su bile u kontaktu sa prvozaraženima.

U Šumadiji su, prema poslednjim podacima, još četiri osobe pozitivne na virus COVID 19, odnosno tri iz Kragujevca i jedna iz Aranđelovca. To znači da je za sada po sedmoro zaraženih u Kragujevcu i Aranđelovcu. U Topoli, Kniću, Batočini, Lapovu i Rači za sada nema obolelih od koronavirusa.  

Prethodni rezultati, koji su sa Torlaka stigli u kragujevački Institut za javno zdravlјe, a ne pripadaju Šumadijskom upravnom okrugu, pokazali su da je po jedna osoba u Rekovcu, Ćupriji i Kralјevu zaražena Korona virusom. 

Institut za javno zdravlje je do sada uzorkovao 166 ljudi. Od toga Korona virus registrovan je kod 17 osoba, a sa Torlaka se čekaju rezultati za još 53 uzorka. 

Prema poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, u Šumadiji je u kućnoj izlolaciji i pod zdravstvenim nadzorom 1.445 osoba, a reč je, uglavnom, o onima koji su doputovali iz inostranstva. Iz Instituta podsećaju da to ne znači da su ti ljudi zaraženi Korona virusom, već da se prati njihovo stanje. Oni u skladu sa odlukom države, a u zavisnosti od zemlje u kojoj su boravili, moraju da provedu u izolaciji 14 ili 28 dana.

Inače, u Srbiji je danas do 15 časova registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID-19, a u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do tada je testirano ukupno 2.086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do sada je od Korona virusa u Srbiji preminulo 10 osoba.