Info

U Kragujevcu nema novozaraženih – U Kliničkom centru hospitalizovano 10 osoba, izlečeno 210

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Četvrtak, 28 05 2020

U Kragujevcu i dalje nema novih registrovanih slučajeva zaraze virusom COVID-19, pokazuju poslednji podaci ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje. Sa druge strane, u kragujevačkom Kliničkom centru, prema poslednjim informacijama, hospitalizovano je 10 osoba, ali nijedna od njih nije sa teritorije našeg grada, a do sada je otpušteno 210 pacijenata.

Prema poslednjim rezultatima koji su danas do 17 časova stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac nema pozitivnih uzoraka na teritoriji Šumadijskog okruga. To znači da je ovo 11. dana kako nema novozaraženih na području Šumadija, s tim da bi ovo bio 32. dan bez novih slučajeva da nije registrovan jedan u nedelju 17. maja.

Inače, od početka epidemije do sada u Šumadijskom okrugu su ukupno uzorkovane 6.062 osobe, a zaraženo je 97 pacijenata. Od tog broja, 69 pacijenata iz Kragujevca, 15 iz Aranđelovca, šest iz Topole, pet iz Rače i dva iz Batočine.   

Prema poslednjim informacijama iz Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije Korona virusa do danas u kućnoj izolaciji ukupno su bile 2.174 osobe. Od tog broja, u izolaciji je trenutno 20 osoba, od kojih su 8 u Kragujevcu. 

U kragujevačkom Kliničkom centru trenutno se leči 10 pacijenata zaraženih Korona virusom, od kojih su 2 na respiratoru. To je potvrdio vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović i dodao da nijedna osoba zaražena virusom COVID-19 koja je na lečenju u kragujevačkom Kliničkom centru nije sa teritorije našeg grada. Dodao je i da je do sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi izlečeno 210 osoba.   

“To što nema pacijenata zaraženih Korona virusom sa teritorije grada Kragujevca u našoj zdravstvenoj ustanovi nama ništa ne znači, jer smo mi Klinički centar koji pokriva područje od šest okruga na kojem živi više od 2 miliona ljudi. Nama su svi pacijenti isti. Pacijenti koji su trenutno na lečenju u Klničkom centru smešteni su na Infektivnoj klinici, koja do daljeg ostaje COVID klinika, jer nemamo pravo da se opustimo. Virus je prisutan i u populaciji je, pa mogu da se dese situacije kao što je bio slučaj u Valjevu ili Smederevu. Klinički centar Kragujevac je pripremljen i za takve situacije, pa zato održavamo nivo maksimalne budnosti, pojačavamo opservaciju, da nam neki pacijent za koga ne znamo da je zaražen, slučjano ne uđe, i polako se vraćamo normalnom toku. Krećemo sa operativnim programom kod onkoloških pacijenata, dominantno, a onda nakon toga hronični, kardiološki, endokrinološki i svi ostali pacijenti”, izjavio je Sazdanović. 

Inače, u Srbiji je do danas do 15 časova registrovano ukupno 11.300 potvrđenih slučajeva COVID-19. U protekla 24 časa testirani su uzorci 4.534 osobe od koje su 25 pozitivnih.

Za sada su ukupno hospitalizovana 558 pacijenta. U Srbiji je do danas broj izlečenih od Korona virusa 6.438.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba, a od početka epidemije ukupan broj preminulih je 241.

Na teritoriji Republike Srbije danas do 15 časova testirano je ukupno 234.019 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.