InfoFoto: Arhiva InfoKG

U MZ Stanovo uskoro prvi punkt Zavoda za urgentnu medicinu

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 17 12 2023

U prostorijama Mesne zajednice Stanovo uskoro će biti otvoren prvi punkt Zavoda za urgentnu medicinu, a u cilju bolje efikasnosti i dostupnosti u zbrinjavanju hitnih stanja stanovnika sa teritorije ove, kao i okolnih mesnih zajednica.

Na inicijativu Saveta mesne zajednice Stanovo, Grad Kragujevac će pružiti podršku Zavodu za urgentnu medicinu da, po modelu beogradske Urgentne medicine, organizuje punktove na lokacijama u okviru teritorije koju pokriva, a koje su dosta udaljene od centralnog objekta Zavoda. 

Za početak punkt će se nalaziti u prostorijama Mesne zajednice Stanovo i pokrivaće sva okolna naselja kao što su Erdeč, Ćava, Grošnica, Dragobraća, Korićani, Trešnjevak. 

Imaće posebno obeleženo parking mesto i dežurnu ekipu koja će moći urgentno da reaguje i lako stigne do svakog pacijenata, čak i kada je saobraćaj veoma zagušen. Suština je da se reakciono vreme za izlazak na teren znatno skrati.

Plan je da ovakve punktove u narednom periodu dobiju u druga gradska naselja.

Zavod za urgentnu medicinu trenutno ima pet ekipa u dnevnoj i isto toliko u noćnoj smeni. 

Od kako se deo grada gde je Zavod lociran sve više širi, zagušenje u saobraćaju je sve veće i, bez obzira na dobru volju vozača da oslobode prostor za prolaz, ekipama je u nekim ulicama to fizički nemoguće.

Do otvaranja punkta, koje se očekuje najkasnije početkom naredne godine, potrebno je još da Zavod pribavi mišljenje Instituta za javno zdravlje, kao i mišljenje zdravstvene inspekcije koja će tražiti saglasnost od Ministarstva zdravlja, a čim papirologija bude gotova počeće opremanje prostorije.

Po otvaranju, punkt Zavoda za urgentnu medicinu u Stanovu će raditi svakog dana od 7 do 19 časova.