InfoFoto: kragujevac.rs

Ugostitelji u nedoumici: Ne znamo da li možemo da radimo do 23 časa ili do 1 sat iza ponoći – Evo odgovora iz Gradske uprave

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Sreda, 02 09 2020

Kragujevački ugostitelji su nedoumici oko radnog vremena njihovih lokala, jer ne znaju da li mogu da rade do 23 časa ili do 1 sat iza ponoći, pošto, kako kažu, to nije jasno definisano, pa rade po sopstvenom nahođenju u strahu da budu kažnjeni. Iz Gradske uprave je stigao odgovor da je na teritoriji grada Kragujevca radno vreme ugostiteljskih objekata zatvorenog tipa do 21, a bašta do 23 časa. Dodaju i da se mera republičkog Kriznog štaba o produžavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 1 sat iza ponoći, ne odnosi na lokalne samouprave u kojima je na snazi vanredna situacija, kao što je slučaj u Kragujevcu.  

UGOSTITELJI SE SASTALI SA GRADONAČELNIKOM

Prema saznanjima portala InfoKG, kragujevački ugostitelji su se danas sastali sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem u prostorijama Regionalne privredne komore. Tom prilikom ugostitelji su izložili probleme sa kojima se susreću u radu i rekli su da je po njima neopravdano da je u Kragujevcu i dalje na snazi skraćeno radno vreme, dok je u drugim gradovima produženo. Na sastanku su dobili odgovor da se sutra formira novi Gradski štab za vanredne situacije. Shodno tome, verovatno da se očekuje da se radno vreme ugostiteljskih objekata i u Kragujevcu produži do 1 sat iza ponoći.   

U Srbiji je ugostiteljstvo jedan od najviše pogođenih sektora krizom izazvanom pandemijom Korona virusa. Zbog uvođeja mera u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 ovom sektoru je prvobitno bilo zabranjeno da radi, a sa poboljšanjem epidemiološke situacije dozvoljen je rad, ali uz skraćno radno vreme. Tu dolazi do začkoljice, jer su se u pojedinim trenucima mere republičkog i gradskog kriznog štaba razlikovale, tačnije u javnosti nisu bile jasno definisane neke pojedinosti, a tiču se radnog vremena.  

Zbog toga su kragujevački ugostitelji u nedoumuci oko radnog vremena njihovih lokala, jer ne znaju da li mogu da rade do 23 časa ili do 1 sat iza ponoći. Nacionalni mediji preneli su da je republički krizni štab prošle nedelje produžio radno vreme ugostiteljski objekata do 1 sat iza ponoći, a pojedini tvrde da je i dalje na snazi radno vreme do 21 čas u zatvorenom delu lokala, a u baštama do 23 časa. 

S obzirom na to da to nije jasno definisano da li ova mera važi za čitavu teritoriju Republike Srbije, ugostitelji rade po sopstvenom nahođenju u strahu da budu kažnjeni. 

Neki rade do 23  časa neki do 1 sat iz ponoći. Zbunjeni smo i u strahu, jer se situacija taman donekle stabilizovao, a sada smo u nedoumici i ne znamo iz kog izvora da se informišemo. Ni kada je vreme prošli put skraćivano do 20 časova niko nije dobijao zvanično obaveštenje o tome, već smo se iz medija informisali, zvaničnu informaciju nismo dobili”, kažu pojedini kragujevački ugostitelji. 

Iz Gradske uprave končano je stigao odgovor na pitanje o tome do kada mogu da rade ugostiteljski objekti na teritoriji Kragujevca. 

Na osnovu Uredbe za gradove i opštine u kojima je odlukom nadležnih organa propisana vanredna situacija, radno vreme ugostiteljskih objekata zatvorenog tipa je do 21 čas. Ugostiteljski objekti koji imaju i bašte unutar objekata, takođe, rade do 21, a bašte do 23 časa. Propisane mere republičkog Kriznog štaba na osnovu kojih je produženo radno vreme ugostiteljskih objekata do 23 časa, odnosno bašti do 1 sat iza ponoći, ne odnosi se na lokalne samouprave u kojima je na snazi vanredna situacija, a među njima je i grad Kragujevac”, objasnila je sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, Miroslava Petrović. 

Inače, u Kragujevcu je počela stroža kontrola epidemioloških mera, pa su sinoć sanitarna i komunalna inspekcija obilazile pojedine lokale u gradu. Sanitarna inspekcija kontrolisala je nošenje maski, bezbednu udaljenost građana van i unutar ugostiteljskih objekata, postojanje dezo barijera i dezinfekcionih sredstava, a komunalna inspekcija radno vreme ugostiteljskih objekata.

Iz Gradske uprave je saopšteno da su za nepridržavanje propisanog radnog vremena novčane kazne za pravno lice 60.000 dinara, za preduzetnike 30.000 dinara i 10.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.