InfoFoto: InfoKG - Arhiva

UKINUTA vanredna situacija u Kragujevcu

Autor: InfoKG
13:32 | Utorak, 11 07 2023

Na teritoriji grada Kragujevca je ukinuta vanredna situacija, odlučeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije.  

Domaćinstva čiji su objekti pretrpeli najveću štetu tokom junskih poplava na teritoriji grada Kragujevca, danas mogu da očekuju bespovratnu finansijsku pomoć od države. Do sada je Ministarstvo za javna ulaganja verifikovalo 13 objekata za koje je nadležna Gradska uprava donela rešenja o materijalnoj pomoći za obnovu kuća, a za verifikaciju se priprema još 24 objekata”, rečeno je na 8. vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Inače, Odeljenju za vanredne situacije i planiranje odbrana od poplava do 10. jula upućen je 681 zahtev od strane građana, privrednih subjekata i javnih ustanova. 

Od toga se 490 odnosi na stambene objekte, 55 na poljoprivredno zemljište a 38 podneto je od strane privrednih subjekata i javnih ustanova. Ostali zahtevi obuhvataju nadoknadu štete za dvorišta, ograde, automobile”, rečeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Sa sednice je poručeno da što se putne infrastrukture tiče, do sada je po prioritetima na teritoriji grada Kragujevca ukupno sanirano 234 ulice koja obuhvataju i seosko područje. 

Po prijavama podnetim Odeljenju za vanredne situacije i planiranje odbrana od poplava nisu završeni radovi na saniranju u još 105 ulica, a reč je o ulicama koje su prohodne, ali nisu u potpunosti vraćene u prvobitno stanje”, rečeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Imajući u vidu da je situacija poboljšana i da je prestala opasnost po život i materijalna dobra, Gradski štab za vanredne situacije ukinuo je vanrednu situaciju na teritoriji grada Kragujevca. 

Podsetimo, vanredna situacija u Kragujevcu proglašena je 17. juna zbog posledica poplava koje su nastale usled obilnih padavina  u noći između 15. i 16. juna.