InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Uključi sunce i uštedi - U Kragujevcu o promociji solarnih krovova

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 28 09 2023

Grad Kragujevac je domaćin dvodnevne radionice koja omogućuje razmenu iskustava i dobrih praksi između predstavnika lokalnih samouprava i njihovih partnera iz civilnog sektora na temu "kako stimulisati stvaranje energetskih zajednica kroz promovisanje solarnih krovova". 

Reč je o završnom događaju koji objedinjuje dva projekta „SCCALE 20-30-50“ i „Balkan Solar Roofs“. Učesnici radionice dolaze iz 40 gradova bivše Jugoslavije.

Grad Kragujevac, zajedno sa Porečom i Mostarom, jedan je od tri pilot grada u kojima se realizuje projekat „Balkan Solar Roofs„  koji je deo Evropske inicijative za klimu nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost. 

- U prethodnom periodu radili smo dosta na podizanju svesti građana i privrede o uvođenju novih sistema proizvodnje električne energije. U Kragujecu trenutno imamo tri solarne elektrane, u vrtiću „Zeka“, „Kneginja Ljubica“ i Javna garaža – rekla je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Projektom se pokreće solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća za korišćenje energetskog potencijala solarne energije, odnosno da koriste energiju sunca. Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahteva posebne preduslove za proizvodnju struje iz ovog obnovljivog izvora. Program ima za cilj da omogući i inspiriše 500 novih instalacija solarnih krovova u balkanskim gradovima do 2024. godine. Tehničku podršku pruža organizacija ZEZ - Green Energy Cooperative sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner na projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope sa sedištem u Sarajevu.

Kragujevac je domaćin završnih događaja dva međunarodna projekta. Prvi se odnosi na Balkanske solarne krovove, to je projekat koji je realizovan u prethodne dve godine zajedno sa gradovima Porečom i Mostarom i 25 gradova pratilaca. Cilj ovog projekta je podizanje svesti o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije. Drugi projekat odnosi se na energetske zajednice i energetske zadruge, odnosno na to koliko je moguće ovu praksu uvesti u Srbiju.