InfoFoto: SPD Radnički

Umesto u skupštinskoj sali, odbornici raspravljaju o rebalansu budžeta u hali “Jezero”

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Četvrtak, 22 10 2020

Redovna sednica lokalnog parlamenta, druga po redu, na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta za 2020., biće održana sutra od 9 sati, ali ne u skupštinskoj sali, već u hali “Jezero”, zbog trenutne epidemiološke situacije u Kragujevcu.    

I dok poslanici republičkog parlamenta zasedaju u Narodnoj Skupštini, u Kragujevcu je doneta odluka da se sednica Skupštine grada zakazana za sutra održi u hali “Jezero”, a ne u skupštinskoj sali, kao što je to do sada bio slučaj. Na ovaj korak su se u Skupštini grada odlučili zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Tražio sam od Instituta za javno zdravlje da mi dostavi podatke o broju novozaraženih i shodno porastu tog broja, doneo sam odluku da se sednica Skupštine grada održai u hali “Jezero”. Nekoliko prostora je bilo u opticaju, ali sam se ipak na kraju odlučio za halu “Jezero” zbog veličine prostora i bolje cirkulacije svežeg vazduha, nego što je to slučaj sa skupštinskom salom. Mi smo do sada održali tri sednice po hitnom postupku i jednu redovnu u skupštinskoj sali, pridržavajući se svih epidemioloških mera i tako što smo postavljali i dodatne stolice da bi napravili razmak između odbornika. U trenutku kada sam zakazivao drugu redovnu sednicu Skupštine grada epidemiološka situacija nije bila kao sada i zbog toga je doneta odluka da se ipak održi u hali “Jezero”, a ne u skupštinsoj sali, kako bi maksimalno smanjili rizik od potencijalnog prenošenja virusa COVID-19”, rekao je za InfoKG predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Najvažnija tačka dnevnog reda biće rebalansu budžeta za 2020.

Rebalans budžeta smo najavljivali još tokom leta, a posledica je situacije sa epidemijom korona virusa. Neke prihode smo morali da preraspodelimo, neke investicije koje smo imali u planu za 2020. godinu obustavimo, odnosno smanjimo u nekom obimu, tako da bi prihodovana i rashodovana strana budžeta bile iste. Budžet za 2020. godinu bio je projektovan na 9,9 milijardi dinara, rebalansom se umanjuje i sada će biti 8,2 milijarde dinara”, kaže Petrašinović. 

Važna odluka na drugoj redovnoj sednici gradske skupštine je Odluka o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u drugom besplatnom pokušaju vantelesne oplodnje o trošku grada. Odluka je koncipirana tako da pravo na to imaju svi oni supružnici, odnosno žene starije od 43 godine, a da nemaju više od 45 i koje su do sada iskoristile sve pokušaje o trošku republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Grad će finansirati dva pokušaja u iznosu do 250 hiljada dinara po jednom pokušaju vantelesne oplodnje.

Na dnevnom redu naći će se i predlozi odluka o pristupanju izradi Programa razvoja sporta u gradu Kragujevcu za period 2021-2024. godine i kulture grada Kragujevca za period 2021-2025. godine, a odbornici će se izjašnjavati za promene planova poslovanja privrednih društava i javnih preduzeća čiji je osnivač grad.

Pored toga, tačke o kojima će odbornici diskutovati biće Odluka o značajnim datumima i praznicima koje grad Kragujevac obeležava, promena statuta javnih preduzeća i ustanova kulture kao i one proceduralnog karaktera kao što je radno vreme Apotekarske ustanove Kragujevac. Na sednici će se naći i odluke iz oblasti izbora, imenovanja, postavljenja i razrešenja, kao i imenovanja članova nadzornih i upravnih odbora.