Info

UNICEF donirao NOVI INKUBATOR Centru za neonatologiju UKC Kragujevac (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 15 04 2021

U okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom “Tako mali da bi u srce stali”, koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, grad Kragujevac od danas je opremljeniji za jedan novi inkubator. 

Šefica za saradnju sa poslovnim sektorom u UNICEF Srbija Vesna Savić Đukić uručila je inkubator načelnici Centra za neonatologiju UKC Kragujevac dr Dragani Ristić, a isporuci je prisustvovala i Jovanka Nikolić, predstavnica kompanije DOO DIJAGONINVEST NOVI SAD, koja je zaslužna za ovu donaciju. 

Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer je bio sa nama i u prethodnim godinama, a nesebično i posvećeno nastavlja da ulaže u razvoj i modernizaciju neonatalne nege u Kragujevcu, ali i u ostalim jedinicama u Srbiji. Pored inkubatora koji smo danas dobili, u junu ćemo dobiti dva reanimaciona stola od UNICEF-a koji zajedno sa nama, ostaje posvećen razvoju perinatalne i neonatalne nege u našoj zemlji. To je oprema koja nam je neophodna u svakodnevnom radu, oprema koja spašava živote najosetljivijih beba. UNICEF je partner koji nam obezbeđuje ne samo opremu najvišeg kvaliteta, već i ekspertsko znanje i posvećenost bez premca. Računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u godinama koji dolaze“, izjavila je načelnica Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, dr Dragana Ristić.

UNICEF je danas donirao i jedan inkubator Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kao i dva inkubatora Klinici za dečije i interne bolesti UKC Niš. 

UNICEF je danas isporučio 4 inkubatora u 3 neonatalne jedinice u Srbiji i to je tek deo opreme koju smo nabavili u okviru kampanje “Tako mali da bi u srce stali”. Zahvaljujemo građanima i kompanijama koji su nas podržali. Mi nastojimo da osiguramo visokokvalitetnu specijalizovanu neonatalnu negu za prevremeno rođene bebe. Iako se u Srbiji beleži smanjenje smrtnosti dece, ispred nas je još dosta rada na opremanju neonatologija i posebno na jačanju kontinuiteta nege između bolnica (jedinice za intenzivnu neonatalnu negu) i službi primarne zdravstvene zaštite, kako bi se obezbedila efikasna podrška prevremeno rođenim bebama u ovom kritičnom periodu njihovog života. Verujem da ćemo u saradnji sa ovako lojalnim partnerima uspeti da uradimo još više kako bismo smrtnost prevremeneo rođene dece sveli na minimum“, izjavila je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

Inače, u Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4.000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi. 

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je u periodu od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivno neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, UNICEF je obezbedio i 12 neonatolnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama, od čega su tri donirana Centru za neonatalogiju u Kragujevcu. UNICEF je od 2017. uložio ukupno 36.928.892,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Kampanju “Tako mali da bi u srce stali” podržalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, sa kojim UNICEF od 2017. godine intenzivno sarađuje na unapređenju rada neonatalne službe u Srbiji.  

Kampanji se odazvalo 4.992 pojedinca i 161 kompanija i zahvaljujući njima, UNICEF je samo tokom ove kampanje u periodu od novembra 2020., prikupio više od 10 miliona dinara, što je omogućilo nabavku četiri inkubatora, od kojih su dva namenjena Nišu, a po jedan Kragujevcu i Novom Sadu. Jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, namenjen je Institutu za neonatalogiju u Beogradu, a dva reanimaciona stola će u junu biti dostavljena ovde u Kragujevac. 

UNICEF će nastaviti sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde.

Galerija slika